Γυμναστική σε κάθε ηλικία: Ποιες ασκήσεις να προτιμήσετε

Ο λαός λέει «Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο». Κάτι τέτοιο ισχύει και για την γυμναστική. Πολλοί νομίζουν ότι όσο μεγαλώνουν τόσο περισσότερο πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση. ΛΑΘΟΣ! Η ανάγκη για άσκηση του σώματος μας δεν σταματάει ποτέ. Το μόνο που αλλάζει είναι το είδος της άσκησης καθώς και ο χρόνος που αφιερώνετε σε αυτή. Πάμε να δούμε παρακάτω ποια είναι η κατάλληλη άσκηση ανάλογα με την ηλικία σας.

Από 20 έως 30 χρονών

Τα άτομα που βρίσκονται σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ μπορούν πρακτικά να κάνουν τα πάντα. Ο οργανισμός μας βρίσκεται στην καλύτερη φάση του. Ο μεταβολισμός μας λειτουργεί καλύτερα από κάθε ηλικία καθώς καίμε θερμίδες ακόμη και όταν καθόμαστε. Είναι η κατάλληλη ηλικία για να αποκτήσουμε τον ιδανικό σωματότυπο και να τον διατηρήσουμε! Καλό θα ήταν να δώσουμε έμφαση στην αεροβική άσκηση (τρέξιμο, ποδηλασία) σε συνδυασμό με άσκησης μυϊκής ενδυνάμωσης και ευλυγισίας (βάρη, γιόγκα).

Η συχνότητα με την οποία μπορείτε να επισκέπτεστε το γυμναστήριο είναι 3-4 φορές την εβδομάδα.

Από 30-40 χρονών

Σε αυτές τις ηλικίες ο οργανισμός μας αρχίζει σιγά-σιγά να τεμπελιάζει και ο μεταβολισμός μας να πέφτει. Αυτό σημαίνει πως αν δεν προσέξουμε, η ποσότητα της μυϊκής μάζας θα χαθεί τη θέση της θα πάρει το λίπος.

Σε αυτές τις ηλικίες, αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι η ενδυνάμωση. Ασκήσεις όπως τα βάρη, trx, το ελλειπτικό ποδήλατο, το τρέξιμο και η power yoga είναι ιδανικές.

Η συχνότητα με την οποία μπορείτε να επισκέπτεστε το γυμναστήριο είναι 2-3 φορές την εβδομάδα.

Από 40-50 χρονών

Σε αυτές τις ηλικίες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τις γυναίκες καθώς οι περισσότερες μέχρι την ηλικία των 50 περνάνε από τη φάση της εμμηνόπαυσης. Πριν την εμφάνιση της, αρχίζουν να μειώνονται οι ορμόνες με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν διαταραχές στον μεταβολισμό. Η οστική μάζα μειώνεται σημαντικά και αντικαθίσταται από λίπος.

Η άσκηση που πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη φάση της ζωής σας είναι η αεροβική καθώς θα σας βοηθήσει στο κάψιμο του λίπους. Επιπλέον μπορείτε να εντάξετε ασκήσεις stretching (pilates) στο πρόγραμμα σας για ευλυγισία και ορισμένες ασκήσεις με βάρη προκειμένου να δυναμώσετε πιθανούς πόνους αρθρώσεων.

Η συχνότητα με την οποία μπορείτε να επισκέπτεστε το γυμναστήριο είναι 2 φορές την εβδομάδα.

Από 50-60 χρονών

Στις ηλικίες αυτές χρειαζόμαστε ασκήσεις χαμηλής έντασης, χωρίς πολλούς κραδασμούς καθώς και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Παραδείγματα τέτοιων ασκήσεων αποτελούν το ποδήλατο, το περπάτημα, τα βάρη και τα όργανα.

Η συχνότητα με την οποία μπορείτε να επισκέπτεστε το γυμναστήριο είναι 1-2 φορές την εβδομάδα.

Από 60 και άνω

Όσο μεγαλώνουμε, μειώνεται η περιεκτικότητα του σώματός μας σε υγρά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το αρθρικό υγρό, που προστατεύει τις αρθρώσεις. Η οστική μάζα, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, μειώνεται και είναι πιθανό να χάσει κανείς, μετά τα 80, από 2 μέχρι και 5 πόντους σε ύψος, ενώ οι ιστοί γίνονται πιο αδύναμοι και αυξάνεται η πιθανότητα τραυματισμών. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν πρέπει να επιλέξετε προγράμματα που δεν απαιτούν πολύ κόπο.

Η ήπια σωματική δραστηριότητα όπως το περπάτημα είναι ιδανική για αυτές τις ηλικίες.

Η συχνότητα με την οποία μπορείτε να επισκέπτεστε το γυμναστήριο είναι 1-2 φορές την εβδομάδα.

 

Το συμπέρασμα: Ξεκινήστε από νωρίς να φροντίζετε το σώμα σας και μη ξεχνάτε πως κάθε ηλικία έχεις τις δικές της ομορφιές 🙂