Ασκήσεις που ανοίγουν τη χωρητικότητα των πνευμόνων

Η βελτίωση της χωρητικότητας των πνευμόνων είναι επωφελής για κάθε άνθρωπο και όχι μόνο για τους αθλητές. Αν δείτε τον εαυτό σας να κουράζεται με μια απλή καθημερινή δραστηριότητα κάτι πρέπει να κάνετε.

Αν για παράδειγμα λαχανιάζετε έχοντας ανεβεί λίγα μόλις σκαλοπάτια, υπάρχουν μερικές “ασκήσεις” που μπορείτε να κάνετε για να αναπνεύσετε καλύτερα. Η τακτική άσκηση και ιδιαίτερα η αερόβια, σε συνδυασμό με ασκήσεις αναπνοή, είναι μερικοί τρόποι για να το επιτύχετε.

Υπάρχουν, επίσης, κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητα που σας βοηθούν να βελτιώσετε την χωρητικότητα των πνευμόνων σας. Διορθώνοντας, για παράδειγμα, την στάση του σώματός σας ή το κόβοντας το κάπνισμα. Μερικοί αθλητές αντοχής συμμετέχουν επίσης σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται εκπαίδευση σε μεγάλο υψόμετρο.

Ο πιο συνηθισμένος, ίσως, τρόπος για τη βελτίωση της χωρητικότητας των πνευμόνων σας, είναι να ξεκινήσετε μια θεραπευτική αγωγή καρδιαγγειακής ή τακτικής αεροβικής άσκησης.

Η ρυθμική κίνηση των μυών στο σώμα δεν χτίζει μόνο δύναμη ή καίει λίπος. Βοηθά επίσης στο να «ανοίξουν» οι πνεύμονες. Αυτές οι ασκήσεις αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και ωθούν τους πνεύμονες να εργαστούν σκληρότερα για το σώμα για να πάρουν το οξυγόνο που χρειάζονται.

Όπως και κάθε άλλο μέρος του σώματος, οι πνεύμονες μπορούν να ασκηθούν για να αποδώσουν καλύτερα.

Περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση, ποδηλασία και χορός είναι όλες εξαιρετικές μορφές αερόβιας άσκησης που βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων. Το ανέβασμα από τις σκάλες αντί για τη χρήση ασανσέρ ή το παιχνίδι με τα παιδιά σας είναι πολύ καλές ασκήσεις για τους πνεύμονές σας.

Ορισμένοι αθλητές παίρνουν μέρος σε προπονήσεις που γίνονται σε υψόμετρο. Εκπαιδεύουν τον εαυτό τους σε υψόμετρα περίπου 2.500 μέτρων. Κάποιοι μάλιστα ζουν σε τέτοια υψόμετρα μόνο και μόνο για τις επιπτώσεις που έχουν στο «άνοιγμα» της χωρητικότητας των πνευμόνων τους.

Σ’ αυτά τα ύψη, η πίεση του αέρα και τα επίπεδα του οξυγόνου είναι χαμηλότερα απ’ ό,τι στο επίπεδο της θάλασσας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει το σώμα στην παραγωγή αυξημένης ποσότητας ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτά είναι τα κύτταρα του σώματος που μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Προσοχή! Η πρακτική μπορεί να είναι επικίνδυνη για έναν αρχάριο και μπορεί να συμβεί η λεγόμενη “ασθένεια του υψομέτρου” αν δεν προσέξει!

Εστιάζοντας στην αναπνοή σας μπορείτε επίσης να βοηθήσετε την χωρητικότητα των πνευμόνων σας. Πολλοί ειδικοί της γυμναστικής συνιστούν σε άτομα με μειωμένη πνευμονική λειτουργία να κάνουν μαθήματα γιόγκα. Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να εστιάσει στην αναπνοή του.

Μια απλή άσκηση αναπνοής που μπορεί να γίνει οποτεδήποτε ή οπουδήποτε είναι η βαθιά εισπνοή. Για να το κάνετε αυτό απλά πάρτε μια ανάσα όσο πιο βαθιά μπορείτε και εκπνεύστε πολύ αργά.

Ένας απλός τρόπος να αυξήσετε την χωρητικότητα των πνευμόνων σας είναι να διατηρείτε σωστή στάση σώματος. Η διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος, όχι μόνο σας βοηθά να αισθανθείτε καλύτερα, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε περισσότερο οξυγόνο στο σώμα σας. Με κακή στάση σώματος, οι πνεύμονες δεν έχουν χώρο να επεκταθούν όσο πρέπει κι έτσι παίρνουν λιγότερο οξυγόνο με κάθε αναπνοή.

Όταν κάποιος άνθρωπος στέκεται & κάθεται σωστά, επιτρέπει στους πνεύμονές του να επεκταθούν όσο γίνεται περισσότερο. Γεγονός που μπορεί οδηγεί σε καλύτερη λειτουργία τους.

Ο πλέον προφανής τρόπος για να βελτιώσετε την χωρητικότητα των πνευμόνων σας είναι να σταματήσετε το κάπνισμα. Οι καπνιστές, κατά μέσο όρο έχουν λιγότερη χωρητικότητα πνευμόνων από τους μη καπνιστές. Οι βλάβες από το κάπνισμα στους πνεύμονες είναι πολλές και συχνά οδηγούν σε μείωση του αέρα που εισέρχεται σ’ αυτούς. Πολλές φορές, δε, η βλάβη αυτή είναι μη αναστρέψιμη!

Ζητήστε πληροφορίες από το προσωπικό του Fitness Together. Η βελτίωση της χωρητικότητας των πνευμόνων είναι επωφελής για όλους μας!