Υπάρχουν μέρες που μπαίνεις στο γυμναστήριο με διάθεση να αθληθείς έντονα. Αλλά γνωρίζεις καλά ότι υπάρχουν και μέρες που νιώθεις αληθινά στραγγισμένος από ενέργεια, αμέσως μετά το πρώτο σετ.
Μάθε τους 5 λόγους που διαλύουν τη διάθεσή σου για προπόνηση.
1. Φτάνεις στο γυμναστήριο νηστικός
Ένα σάντουιτς, μια μπανάνα ή μια μπάρα ενέργειας 45 λεπτά πριν την επίσκεψη στο γυμναστήριο πρέπει να σου γίνει συνήθεια. Ιδιαίτερα αν προτιμάς να προπονείσαι νωρίς το πρωί και δεν έχεις χρόνο για breakfast. 99% των περιπτώσεων που κάποιος γυμνάζεται με εντελώς άδειο στομάχι, ο κίνδυνος να νιώσει ζάλη, κόπωση και κακή διάθεση είναι μεγάλος.
2. Δεν έχεις οργανώσει σωστά το ασκησιολόγιό σου
Η καλή δουλειά στο γυμναστήριο -όπως και παντού άλλωστε- θέλει μελέτη και σοβαρότητα. Πρέπει να ξεκινάς πάντα από σύνθετες ασκήσεις για τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, όπως πόδια, πλάτη και στήθος. Έτσι δεν αναγκάζεις τους μικρότερους μυς να πάρουν όλη την ενέργεια που νιώθεις στην αρχή ενός προγράμματος και συνεπώς δεν θα «ξεφουσκώσεις» στη μέση της ρουτίνας.
Συμβουλή: 15 με 20 λεπτά προθέρμανση πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε πρόγραμμα ενδυνάμωσης.
3. Είσαι πολύ αυστηρός με τις θερμίδες που προσλαμβάνεις
Θέλεις να χάσεις βάρος, σύμφωνοι, αλλά ποιος σου είπε ότι το σωματικό λίπος εξαφανίζεται κόβοντας γεύματα και καταναλώνοντας πολύ λιγότερες θερμίδες από όσες σου επιτρέπουν να επιβιώσεις; Η προπόνηση στο γυμναστήριο είναι αυτή που θα σου κάψει το λίπος και αυτό απαιτεί καλή και συστηματική θρέψη. Ειδάλλως, θα νιώθεις μονίμως κουρασμένος και με χαμηλές επιδόσεις, καθώς η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μειώνει κατακόρυφα την τεστοστερόνη σου.
4. Η μουσική δεν ωφελεί πάντα την προπόνησή σου
Για μερικούς ανθρώπους, ένα ζευγάρι ακουστικά την ώρα που εκτελούν τις επαναλήψεις τους, τους βοηθά να αυτοσυγκεντρώνονται, να έχουν καλό τέμπο και να εστιάζουν στην άσκηση. Για κάποιους άλλους όμως, η μουσική κάνει το ακριβώς αντίθετο: σταματούν την άσκηση για να απολαύσουν το κιθαριστικό σόλο ή να ψάξουν στη λίστα τους για ένα καλύτερο τραγούδι, μπερδεύονται με το ρυθμό, χάνουν το μέτρημα των επαναλήψεων. Αυτό οδηγεί το νευρομυϊκό σύστημα σε μεγάλο μπέρδεμα, δίνοντας σήματα στον εγκέφαλο ότι βαρέθηκε να ασχολείται άλλο με τις μουσικές επιλογές σου.
5. Η εσωτερική θερμοκρασία του γυμναστηρίου
Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι είναι καλό να προπονείσαι σε θερμό περιβάλλον. Όμως η αλήθεια είναι ότι για έναν μέσο γυμναζόμενο που ψάχνει να βρει κίνητρο να προπονηθεί, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η ζέστη πολλαπλασιάζει τον ιδρώτα και διαλύει τη διάθεση για περισσότερη γυμναστική, δημιουργώντας ένα σοβαρό αντικίνητρο στην προπόνησή σου. Αν το γυμναστήριό σου δεν έχει επαρκή κλιματισμό δεν έχεις κανένα μέλλον εκεί μέσα.