Γυμναστική vs Φλεγμονές

Είναι ευρέως γνωστό ότι η συστηματική γυμναστική αποτελεί «όπλο» ενάντια σε ποικίλες χρόνιες παθήσεις, συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους και ενισχύει την υγεία της καρδιάς, των μυών και των οστών. Νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο (UCSD) έρχονται τώρα να υπογραμμίσουν και την αντιφλεγμονώδη δράση της.

Τα νέα ευρήματα δίνουν ελπίδες για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση παθήσεων όπως η αρθρίτιδα και η ινομυαλγία μέσω της γυμναστικής, η οποία αποτελεί ένα οικονομικό και εύκολα προσβάσιμο μέσο προαγωγής της υγείας.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Brain, Behavior and Immunity, μια μέτριας έντασης προπόνηση διάρκειας μόλις 20 λεπτών ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να εκκινήσει διεργασίες ενάντια στις φλεγμονές.

«Κάθε φορά που γυμναζόμαστε κάνουμε κάτι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό μας σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοκυτταρικού επιπέδου» αναφέρει η Suzi Hong, βασική συντάκτης της μελέτης. «Η αντιφλεγμονώδης δράση της γυμναστικής ήταν παλαιόθεν γνωστή στους επιστήμονες, ωστόσο η βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα είναι το κλειδί για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της με ασφαλή τρόπο» συμπληρώνει η ερευνήτρια.

«Η προπόνηση δεν χρειάζεται να είναι πολύ έντονη για να έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Είκοσι λεπτά με μισή ώρα γυμναστικής μέτριας έντασης, φαίνεται πως αρκούν» δηλώνει η Hong.

Στο fitness together βρισκόμαστε κοντά σας,  για να σας συμβουλέψουμε απο την αρχή έως το τέλος της προπόνησης σας.