Δέκα διατροφικoί κανόνες για αύξηση μυϊκής μάζας!

Μήπως παρόλου που είστε τυπικοί με τις προπονήσεις σας και καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια, δεν βλέπετε την πολυπόθητη μυϊκή σας μάζα να αυξάνεται; Αν ανήκετε στο (μεγάλο) ποσοστό του πλυθησμού που πιστευει οτι αυτό γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την γυμναστική ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε! Αυτο είναι αποτέλεσμα χρυσού συνδυασμού 3 πραγματων:

  • Του είδους της γυμναστικής που κάνουμε
  • Του τρόπου της διατροφής μας
  • Του είδους της διατροφής μας

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τον τρόπο που τρεφόμαστε και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο οχι μονο στην αύξηση της μυϊκής μας μάζας, αλλά και στην απώλεια λιπους.

Παρακάτω θα βρείτε δέκα χρυσούς κανόνες, που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στον στόχο σας:

  1. Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα (5-6) σε καθημερινή βάση, με τρείς ώρες το λιγότερο και τέσσερις το περισσότερο, διαφορά μεταξύ τους
  2. Μην κάνετε κατάχρηση φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να δίνουν αίσθημα κορεσμού, άρα να χορταίνουμε με λιγότερο φαγητό.
  3. Καταναλώνετε περίπου μία ώρα πριν την προπόνηση με βάρη, γεύμα που να συνδυάζει πρωτεΐνη και υδατάνθρακα (πχ καστανό ρύζι με άπαχο μοσχάρι)
  4. Καταναλώνετε αμέσως μετά την προπόνηση, γεύμα που να συνδυάζει πρωτεΐνη και υδατάνθρακα (πχ ρόφημα πρωτεΐνης με δεξτρόζη)
  5. Μία ώρα μετά το μεταπροπονητικό σας ρόφημα ή μικρογεύμα, φάτε ένα πλήρες γεύμα.
  6. Τρεις ώρες μετά την προπόνηση, φάτε ένα μικρότερο σνακ.
  7. Για να αποφύγετε το περιττό λίπος, προγραμματίστε έτσι ώστε τα μεγαλύτερα (θερμιδικά) γεύματα να τα κάνετε γύρω από την προπόνηση (πριν/μετά) και στο πρωινό σας.
  8. Πάντα στο μεταπροπονητικό σας γευμα να περιλαμβάνετε πηγή υδατάνθρακα, διαφορετικά η πρωτεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας περισσότερο, παρά ως «δομικό υλικό».
  9. Μην κάνετε αερόβια με άδειο στομάχι το πρωί. Κινδυνεύετε να «κάψετε» περισσότερο μύες παρά να χτίσετε.
  10. Τουλάχιστον το 40% των θερμίδων σας να προέρχεται από υδατάνθρακες καλής ποιότητας (νιφάδες βρόμης, καστανό ρύζι, πατάτα, γλυκοπατάτα, κινόα, πλιγούρι, μακαρόνια ολικής άλεσης)

Last but not least: Πιείτε νερό. Τόσο απλό κι όμως οι περισσότεροι/ες δε τον ακολουθούμε. Το νερό βοηθά να απομακρυνθούν οι τοξίνες και βοηθά στην κατακράτηση υγρών. Θα νιώσετε τη διάφορα αμέσως!

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω, είναι να τα εφαρμόζετε σε βάθος χρόνου.

Να θυμάστε πως η υπομονή και η επιμονή τόσο στην προπόνηση με βάρη αλλά και στη διατροφή θα βοηθήσουν να κατακτήσετε το στόχο σας.

Η ομάδα μας είναι μαζί σας, απο την αρχή ως το τέλος της προπόνησης σας, για να σας λύσει οποιαδήποτε απορία σχετικά με την γυμναστική και την διατροφή!

Καλη σας επιτυχια!!!!