Ξεκινώντας γυμναστική ή οποιαδήποτε άλλη φυσική δραστηριότητα, θα ακούσετε πολλά. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από πληροφορίες (και παραπληροφόρηση) σχετικά με το πόση γυμναστική πρέπει να κάνει κάποιος. Για παράδειγμα εάν πρέπει να πίνει νερό ή πόσες ασκήσεις πρέπει να κάνει για να χάσει λίπος ή να αδυνατίσει.
Ποιές από αυτά είναι αλήθεια και ποια αστικοί μύθοι; Συγκεντρώσαμε τους επικρατέστερους μύθους, που αφορούν στη γυμναστική και τους καταρρίπτουμε ευθύς αμέσως.
Μύθος 1ος : «Δεν ιδρώσατε αρκετά; Προσπαθήστε πιο σκληρά»
Η αλήθεια είναι ότι η ποσότητα του ιδρώτα, που αποβάλλετε όταν γυμνάζεστε, είναι ένα δείγμα της σκληρής προσπάθειας που έχετε κάνει αλλά και των θερμίδων που έχετε «κάψει». Με άλλα λόγια ο ιδρώτας είναι η αντίδραση του σώματός σας που προσπαθεί να δροσιστεί. Ωστόσο, πολύ σημαντικό ρόλο στην εφίδρωση παίζει και ο ίδιος ο οργανισμός του κάθε ανθρώπου. Άλλος για παράδειγμα μπορεί να ιδρώνει πολύ περισσότερο από ότι εσείς, αν και έχει γυμναστεί λιγότερο. Επομένως, ο ιδρώτας είναι δείγμα και όχι απόδειξη του μεγέθους της άσκησης του καθενός.
Μύθος 2ος: Τέντωμα εναντίον τραυματισμού
Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτός ο συγκεκριμένος μύθος είναι ολοκληρωτικά …λάθος. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι συνήθως συγχέουν το «τέντωμα» με το γενικότερο ζέσταμα των μυών. Κάτι που όντως είναι απαραίτητο πριν την άσκηση και όντως προφυλάσσει από τους τραυματισμούς.
Μύθος 3ος: Οι κοιλιακοί εξαφανίζουν την… κοιλιά
Επίπεδη κοιλιά, σφιχτοί κοιλιακοί μυς και ένα 6pack… ασυναγώνιστο είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και δυστυχώς τα σετάκια των πλάγιων και άλλων τύπων κοιλιακών ασκήσεων δεν μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα. Για να φύγει το «σωσίβιο» από τη μέση, χρειάζεται να χάσετε λίπος από όλο το σώμα. Εξάλλου, όταν γυμνάζεστε δεν «καίτε» λίπος μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, την οποία γυμνάζετε εκείνη τη στιγμή, πχ κοιλιακοί για την κοιλιά, ραχιαίοι για την πλάτη.
Μύθος 4ος. Αερόβια άσκηση ίσον λιγότεροι μύες
Πολλοί συνιστούν να αποφεύγεις το αερόβιο αν θες να αποκτήσεις όγκο. Λάθος, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να φροντίζεις να καλύπτεις την ενεργειακή σου ανάγκη με περισσότερες θερμίδες ώστε ο οργανισμός να μην κόβει από την ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων. Παράλληλα, η αερόβια άσκηση, π.χ. το τρέξιμο μικρών αποστάσεων με μεγάλη ταχύτητα γυμνάζει τη δύναμη πολύ περισσότερο από το τους «μαραθώνιους» στο διάδρομο!
Μύθος 5ος: Πάει…μεγάλωσες πια
Αυτή είναι μία πολύ κακή δικαιολογία για όποιον πολύ απλά βαριέται να ξεκινήσει την άσκηση. Αν θέλετε να γυμναστείτε, ισχύει το «ποτέ δεν είναι αργά», απλά μη ξεχνάτε να έχετε μία ρεαλιστική άποψη του τι μπορείτε να κάνετε. Η άσκηση εξάλλου είναι μία υπέροχη επιλογή για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που τους βοηθά να βελτιώσουν την ισορροπία τους, να δυναμώσουν τα οστά και να κρατήσουν τον εγκέφαλό τους σε εγρήγορση.
Μύθος 6ος. Εξάντληση ίσον αποτέλεσμα
Στην πραγματικότητα εξάντληση ίσον τραυματισμοί ίσον απουσία από το γυμναστήριο ίσον το αντίθετο αποτέλεσμα. Αντί να πιέζεις μέχρι εξάντλησης σε κάθε προπόνηση, πρέπει να έχεις κάποιες «σκληρές» αναμεμιγμένες με κάποιες «εύκολες» μέρες, κατά τις οποίες το σώμα σου θα έχει την ευκαιρία να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Αυτές οι «εύκολες» μέρες δεν είναι χαμένος χρόνος αλλά μπορείς να εστιάσεις σε άλλα μέρη του σώματος και σε άλλους σκοπούς, όπως την αντοχή.
Μύθος 7ος. Μυϊκή αύξηση ίσον παράλληλη απώλεια λίπους
Όπως το λίπος δεν μπορεί να μετατραπεί σε μυς, έτσι και οι μυς δεν θα μετατραπούν σε λίπος. Το να φτιάξεις μυς και το να χάσεις το λίπος του σώματος είναι δύο τελείως διαφορετικές διαδικασίες. Και όπως είναι προφανές είναι πολύ σπάνιο να το καταφέρει κάποιος ταυτόχρονα. Πρέπει να εστιάσεις πρώτα στον ένα στόχο, να τον πετύχεις και μετά να εστιάσεις στον άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί, προκείμενου να αποκτήσεις μύες πρέπει να καταναλώσεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που καις και, προκειμένου να χάσεις λίπος, πρέπει να καις περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώσεις. Είναι τόσο απλό!
Μύθος 8ος. Η αερόβια άσκηση είναι ο μόνος τρόπος για να χάσεις κιλά
Όταν ακούμε αερόβια άσκηση το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το τρέξιμο, αλλά δεν συνιστά μόνο το τρέξιμο ή το τρέξιμο σε οποιαδήποτε ένταση, αερόβια άσκηση. Μπορείτε να κάνετε τρέξιμο ποδήλατο, περπάτημα, σκοινάκι ή οποιαδήποτε άλλη αερόβια άσκηση. Για να χάσουμε κιλά, δηλαδή για να γίνει καύση λίπους και όχι μυϊκής μάζας πρέπει να βρισκόμαστε στην κατάλληλη προπονητική ζώνη καρδιακών παλμών, ανεξαρτήτως το άθλημα. Για τον κάθε άνθρωπο υπάρχει μία διαφορετική προπονητική ζώνη στην οποία καίει λίπος.
Μύθος 9ος. Μόνο αν πονέσεις σημαίνει ότι έχεις γυμναστεί
Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένας πόνος όταν προσπαθούμε να ξυπνήσουμε τους μυς. Πόνος αν κάποιος γυμνάζεται τακτικά θα νιώσει τον πόνο του πιασίματος μόνο αν προσπαθήσει παραπάνω ή αποχή. Από εκεί και πέρα, πόνος από πόνο διαφέρει και είναι σημαντικό να ενημερώνουμε τον γυμναστή αν νιώσουμε οποιαδήποτε ενόχληση, γιατί μπορεί να μην είναι μυϊκό, αλλά να υπάρχει οίδημα, θλάση ή τραυματισμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σημαντικές οι διατάσεις μετά από κάθε προπόνηση.
Μύθος 10ος. Μετά την άσκηση “πιάνονται” μόνο όσοι είναι αγύμναστοι
Η φράση αυτή έχει μία βάση. Η αποχή σίγουρα θα φέρει πιάσιμο, ειδικά αν κάποιος κάνει απότομη μετάβαση. Σε άλλες περιπτώσεις ακόμα και η αλλαγή προπόνησης, αθλήματος ή αλλαγή στη μυϊκή ομάδα που γυμνάζει κανείς, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το πιάσιμο. Αν ένας δρομέας, για παράδειγμα, αρχίσει να κάνει ποδήλατο, παρότι είναι σε καλή φυσική κατάσταση, θα νιώσει το σώμα του «πιασμένο» την επόμενη ημέρα γιατί ενεργοποιεί άλλες μυϊκές ομάδες και κάνει άλλες κινήσεις. Πιάνονται όμως και όσοι γυμνάζονται αλλά αυξάνουν όγκο προπόνησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος αποκατάστασης είναι μικρότερος από τον προγραμματισμένο. Οι διατάσεις είναι πολύ σημαντικές ανεξάρτητα με το πόσο «γυμνασμένο» ή «αγύμναστος» είναι κάποιος, οι οποίες είναι διαφορετικές ανάλογα το άθλημα.
Η ομαδα του Fitness Together είναι κοντας σας για να σας καθοδηγει και να σας συμβουλευει από την αρχη εως το τελος της προπονησης σας.