Πόνος στη μέση: ποιες ασκήσεις να αποφύγετε

Αν υποφέρετε από πόνους στη μέση, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να ασκήσετε ακόμα περισσότερη πίεση στη σπονδυλική σας στήλη. Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγάλος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι θα πρέπει να απέχουμε και τελείως απο τις προπονήσεις μας. Γνωρίζετε όμως ότι μερικές από τις πιο δημοφιλείς ασκήσεις μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη; Ποιες είναι αυτές;

Το άγγιγμα των δαχτύλων των ποδιών

Αυτή η κλασική διάταση ασκεί σημαντική πίεση στη σπονδυλική μας στήλη και στην οσφυϊκή καμπύλη. Και το να την κάνετε επαναλαμβανόμενα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους δίσκους.

Ροκανίσματα

Τα ροκανίσματα, παρά το γεγονός ότι είναι από τις πιο δημοφιλείς ασκήσεις για τους κοιλιακούς, στην πραγματικότητα γυμνάζουν μόνο το 20% των μυών της περιοχής, ασκώντας ταυτόχρονα τρομακτική πίεση σε ολόκληρη την μέση. Για μια λιγότερο απαιτητική άσκηση, με πολύ καλά αποτελέσματα, δοκιμάστε την σανίδα.

Κοιλιακοί με σήκωμα και των δύο ποδιών

Άλλη μια δημοφιλής άσκηση, η οποία θεωρείται αυξημένης δυσκολίας. Ασκεί πολύ μεγάλη πίεση στην σπονδυλική στήλη, καθώς για τους περισσότερους είναι αδύνατο να μη λυγίσουν τη μέση τους, ενώ την κάνουν. Και όταν λυγίζουμε τη μέση μας, η σπονδυλική στήλη δέχεται επιπλέον πίεση και είναι πολύ εύκολο να τραυματιστούμε. Αν η μέση σας πονάει έστω και λίγο, αποφύγετε εντελώς αυτή την άσκηση.

Ποδήλατο με λυγισμένη μέση

Η σωστή στάση του σώματος όταν κάνουμε ποδήλατο είναι με την πλάτη μας ίσια. Αν όμως γέρνετε προς τα εμπρός, μπορεί να ασκήσετε περιττή πίεση στη μέση σας, και σύντομα θα νιώσετε πόνο. Αν, επίσης, νιώσετε μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών, ίσως συμβαίνει λόγω του ότι είναι σφιγμένοι οι μύες της μέσης.

Τρέξιμο

Το τρέξιμο είναι άσκηση υψηλής έντασης. Όσο πιο γρήγορα τρέχουμε, τόσο πιο δυνατά τα πόδια μας χτυπούν στο έδαφος και οι κραδασμοί προκαλούν όλο και μεγαλύτερο κακό στις αρθρώσεις και στην σπονδυλική μας στήλη. Εικάζεται, μάλιστα, πως με το πολύ έντονο τρέξιμο μπορεί να παρατηρήσουμε μέχρι και συστολή της σπονδυλικής στήλης. Παρά το γεγονός ότι αυτό δεν έχει αποδειχθεί ή εξηγηθεί πλήρως, η συμβουλής μας θα ήταν, αν πάσχετε από χρόνιους πόνους στη μέση, να μην επιλέξετε το τρέξιμο ως άσκηση.

Στο fitness together βρισκόμαστε κοντά σας,  για να σας συμβουλέψουμε από την αρχή έως το τέλος της προπόνησης σας.