Τα 10 + 1 ψέματα που λες στον εαυτό σου για να μην γυμνάζεσαι!

Θυμάσαι τον Saul Goodman από το Breaking Bad, τον δικηγόρο που μπορεί να δικαιολογήσει και να καταφέρει ΤΑ ΠΑΝΤΑ; Σου έχουμε άσχημα νέα: δεν είσαι ο Saul Goodman και δύο πράγματα μπορείς να έχεις: ή αποτελέσματα ή δικαιολογίες. Εσύ αποφασίζεις τι. Αυτά είναι τα 10 + 1 ψέματα που λες στον εαυτό σου για να μην γυμνάζεσαι. Ούπς! Σε πιάσαμε!

  1. «Είμαι πολύ κουρασμένος». Ξυπνάς στις 6 το πρωί για να πας για μεροκάματο. Σηκώνεσαι πολύ νωρίς και νιώθεις χάλια. Αλλά το ίδιο δεν νιώθεις επίσης μετά από μια φορτωμένη εργασιακή μέρα; Όμως οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που ασκούνται τακτικά, ακόμη και αν σηκώνονται από το μαύρο χάραμα, αισθάνονται πιο ενεργητικά από εκείνους που δεν το κάνουν.
  2. «Κάνει πολύ ζέστη Θεέ μου (ή γενικά έχει παλιόκαιρο)». Βροχή, χιονόνερο, χιόνι, χαλάζι, κ.λπ. Ζέστη, καύσωνας, συννεφόκαμα… Ναι, ο καιρός στις 365 μέρες του χρόνου θα είναι χάλια τουλάχιστον τις 200. Αλλά μάντεψε: το γυμναστήριο έχει κλιματισμό!
  3. «Βαριέμαι την άσκηση». Αν νομίζεις ότι χρειάζεσαι κάποιο κίνητρο για να ασκηθείς ήδη έχεις κάνει μισό βήμα. Χρειάζεσαι άλλο ένα μισό και ήδη θα έχεις κάνει ένα ολόκληρο βήμα. Δεν ξέρουμε αν μας παρακολουθείς αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι δεν είναι το κίνητρο πριν αλλά το κίνητρο μετά. Εάν βασίζεσαι στα συναισθήματά σου να αποφασίσεις αν θα προπονηθείς ή όχι δεν θα προπονηθείς ποτέ. Κι αυτό γιατί τα συναισθήματά μας έχουν σχεδιαστεί για να μας κρατούν κλεισμένους στην άνεσή μας. Τα συναισθήματα θέλουν ασφάλεια όχι επιτυχία. Έτσι λοιπόν υπάρχει ένα κόλπο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να δώσεις στον εαυτό σου κίνητρο για προπόνηση, και αυτό μάλιστα υποστηρίζεται με έρευνα και λέγεται «αρχή των λίγων λεπτών». Η βασική ιδέα είναι ότι οι αναβλητικοί άνθρωποι συχνά αναβάλουν να κάνουν ορισμένα πράγματα, επειδή τους φαίνεται βουνό αυτό που θέλουν να κάνουν και δεν ξέρουν πως και από που να ξεκινήσουν. Αν αποφασίσεις παράδειγμα να γυμναστείς σήμερα για «λίγα λεπτά» και ολοκληρώσεις την προπόνηση γιατί αύριο να μην το ξανακάνεις αφού χρειάζεσαι μόνον λίγα λεπτά;
  4. «Έχει Games of Thrones, Fargo, True Detective…, δεν μπορώ». Αλήθεια τώρα;
  5. «Γυμνάστηκα μια φορά αυτή την εβδομάδα.». Εξαιρετικά! Και γιατί δε συνεχίζεις; Αν ασκείσαι μόνο μια φορά την εβδομάδα δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα ούτε να δεις κάποιο αποτέλεσμα. Θα πρέπει να γυμνάζεσαι τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα για να δεις κοιλιακούς, μπράτσα, αδύνατο κορμί.
  6. «Από την τελευταία προπόνηση πονάει ακόμη όλο μου το σώμα». Αντίθετα µε ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η ακινησία παρατείνει τη διάρκεια και την ένταση του πιασίματος. Αν άλλαξες το πρόγραµµά σου μπορεί να «πιάστηκες» κι αυτό είναι καλό σημάδι αφού δείχνει ότι δουλεύουν µυς και µυϊκές οµάδες διαφορετικές από όσους δούλευαν σε άλλο πρόγραμμα. Ο καλύτερος τρόπος για να µην πιάνεσαι είναι η σωστή προθέρμανση. Τώρα, αν νιώθεις ελαφρύ πιάσιµο δεν είναι ούτε τόσο επώδυνο ούτε μπορεί να σε εμποδίσει από το να γυμναστείς.
  7. «Δεν έχω χρόνο». Η άσκηση δε ζητά παραπάνω από μία ώρα κι όχι πάντα καθημερινά. Σε ένα 24ωρο δεν μπορείς να τη χωρέσεις; Εδώ πρόεδροι και πρωθυπουργοί μπορούν να διοικήσουν ένα ολόκληρο έθνος (και να γυμνάζονται) εσύ όχι;
  8. «Γυμνάζομαι και δεν βλέπω αλλαγή στο σώμα μου». Λοιπόν, τι τρως; Μπορεί να πηγαίνεις στο γυμναστήριο κάθε μέρα, αλλά αν όταν επιστρέφεις στο σπίτι αν τρως μια ολόκληρη πίτσα, σκορδόψωμο και ένα παγωτό στο καπάκι κάθε βράδυ πως θα δεις αποτέλεσμα;
  9. «Έχω παιδιά να μεγαλώσω». Και τα παιδιά χρειάζονται γυμναστική. Πάρτε τα ποδήλατά σας και βουρ!!!
  10. «Μπα, έχω παχύνει πολύ για να γυμναστώ» Και πώς πιστεύεις ότι καίγονται οι θερμίδες, μέσω διαλογισμού;

 

+1: «Δεν θέλω». Από όλες αυτές τις δικαιολογίες δυστυχώς αυτός είναι και ο κύριος λόγος.

Το να αποκτήσεις την ενέργεια να σηκωθείς από τον καναπέ και να πας να γυμναστείς είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο φαίνεται αλλά για να αποκτήσεις το σώμα που πάντα ονειρευόσουν θα πρέπει να κάνεις κάποιες θυσίες. Αν πραγματικά θέλεις να κάψεις λίπος, να κάψεις θερμίδες, να αδυνατίσεις, να νιώσεις καλύτερα, να μειώσεις το άγχος σου, να είσαι δυνατός, να αντέχεις την καθημερινότητα, να μειώσεις πίεση, χοληστερίνη κλπ, να αισθάνεσαι χαρούμενος λοιπόν, τι περιμένεις; Άσε τα ψέματα! Βάλε τα αθλητικά σου και έφυγες!

Βρες εδώ το πλήρες πρόγραμμα του γυμναστηρίου! Έχεις δύσκολο πρόγραμμα; Τότε ενημερώσου εδώ για τα personal ή τα ολιγομελή και ομαδικά τμήματα του Fitness Together!