Διατροφή: Οδηγός για ένα υγιεινό πρωινό

υγιεινό πρωινό healthy meals

Σίγουρα, όλοι θα έχετε ακούσει πως το υγιεινό πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται από μια ισορροπημένη διατροφή.

Βέβαια, μόνο ένα μικρό κομμάτι αλήθειας κρύβεται μέσα σε αυτή την πρόταση.

Πράγματι, ένα πλούσιο και υγιεινό πρωινό, γεμάτο με θρεπτικά στοιχεία θα εφοδιάσει το σώμα με δύναμη και ενέργεια για την διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Σύγχρονες έρευνες, ωστόσο, έχουν δείξει ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος είναι προτιμότερη από την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών το πρωί.

Στατιστικά δεδομένα γύρω από το πρωινό γεύμα παιδιών και εφήβων στις Η.Π.Α αναφέρουν ότι καταναλώνονται τροφές με υπερβολικά υψηλές ποσότητες ζάχαρης, υδατανθράκων και λιπαρών. Μάλιστα, δείχνουν επίσης, ότι το πρωινό γεύμα τους διαθέτει τις περισσότερες «κενές» θερμίδες, συγκριτικά με κάθε άλλο γεύμα της ημέρας. Δυστυχώς, το γεγονός αυτό συμβάλλει στη ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας, καθώς και στον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Εάν, λοιπόν, θέλετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή, η οποία θα ενισχύει την συνολική σας υγεία, είναι καλό να συμπεριλαμβάνετε στο πρωινό σας γεύμα υγιεινές τροφές με υψηλή διατροφική αξία.

Παρακάτω, θα δείτε μια λίστα με τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να επιλέξετε για ένα άκρως θρεπτικό και απολαυστικό πρωινό γεύμα.

1. Γιαούρτι

Το γιαούρτι, ιδίως όταν συνδυάζεται με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μέλι, αποτελεί ιδανική επιλογή υγιεινού πρωινού γεύματος. Συγκεκριμένα, το αγελαδινό γιαούρτι είναι μια τροφή που προσφέρει από μόνη της πλήθος βιταμινών, μετάλλων, πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Επίσης, είναι από τις λίγες τροφές που διαθέτει φυσικά προβιοτικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Δοκιμάστε να φτιάχνετε κάθε πρωί ένα μπολ στραγγιστό γιαούρτι με τα φρούτα της επιλογής σας και θα έχετε ένα χορταστικό και άκρως θρεπτικό πρωινό.

2. Αυγά

Τα αυγά ανήκουν στην κατηγορία με τις πιο θρεπτικές τροφές του πλανήτη, καθώς διαθέτουν λίγο από κάθε συστατικό που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, τα αυγά διαθέτουν μια σειρά από σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, τι πιο νόστιμο από μια ομελέτα με λαχανικά το πρωί;

υγιεινό πρωινό healthy meals πρωινο με αυγα

3. Καφές

Ο καφές, όταν δεν παραγεμίζεται με ζάχαρη και κρέμα, αποτελεί εξαιρετικό τρόπο να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, μια ουσία που «ξυπνά» τον οργανισμό και μπορεί να βελτιώσει την διάθεση και την συγκέντρωση. Επίσης, ο καφές είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών ενώσεων. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές αποτελεί την μοναδική πηγή αντιοξειδωτικών σε μεγάλο ποσοστό ενήλικων Αμερικάνων.

4. Νιφάδες βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης, με γάλα ή νερό, είναι μια από τις καλύτερες επιλογές  υγιεινού πρωινού για τους λάτρεις των δημητριακών. Η βρώμη έχει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ, με πλήθος φυτικών πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, η βρώμη είναι φυσικά απαλλαγμένη από γλουτένη, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία σε αυτήν. Στο πλιγούρι βρώμης μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα φρούτα, μέλι, φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς ή σπόρους.

5. Φρούτα

Τα φρούτα είναι καλό να περιλαμβάνονται σε κάθε πρωινό γεύμα. Όλοι οι τύποι φρούτων περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις, στοιχεία που δρουν ευεργετικά σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

υγιεινό πρωινό healthy meals

6. Cottage cheese

Το cottage cheese εκτός από την απολαυστική του γεύση, μπορεί επίσης να προσθέσει πολλά θρεπτικά στοιχεία στο πρωινό σας γεύμα. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες έχει την ικανότητα να αυξάνει την αίσθηση πληρότητας, μπορεί, δηλαδή, να σας χορτάσει με μικρή ποσότητα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, αντί για γκούντα, μπορείτε να προσθέσετε cottage cheese στο τοστ ή το κρύο σας σάντουιτς.

Σε γενικές γραμμές, ένα υγιεινό πρωινό, βασισμένο σε φρέσκες τροφές, μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα, πέρα από την ικανοποίηση μιας πεινασμένης κοιλιάς.

Για αυτόν τον λόγο, εάν το πρωινό γεύμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας, είναι καλό να συμπεριλαμβάνετε θρεπτικές τροφές, οι οποίες θα παρέχουν στον οργανισμό τα συστατικά που έχει ανάγκη.

 

Book a free Session

 

 

Δείτε περισσότερα:

7 βασικοί κανόνες της σωστής διατροφής

Κουράζεσαι συχνά; Δες ποιες βιταμίνες σου λείπουν