Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της σύγχρονης διατροφής

Vegeterian, Paleo, Μεσογειακή και Μη γλουτεϊνική διατροφή. Πολλά διαφορετικά είδη διατροφής και ακόμη μεγαλύτερος ο ντόρος που τις ακολουθεί. Απωλεια βάρους, θεραπεία νόσων, μείωση της χοληστερόλης και του πρηξίματος και πολλοι άλλοι μύθοι και μη συνοδεύουν την κάθε επιλογή.

Μερικοί επηρεάζονται περισσότερο από άλλους, αλλά πώς μπορεί κάποιος να γνωρίζει ποιες είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βοηθούν στην υγεία, στον τρόπο ζωής και στην απώλεια βάρους και ποιες είναι εντελώς μύθος;

Παρακάτω θα διευλευκάνουμε κάποιες από τις απορίες σας ώστε να είστε ενήμεροι σχετικά με το τι να επιλέξετε.

Χορτοφαγική & Vegan διατροφή

Οι χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι ή πουλερικά. Οι vegans, εκτός από το ότι ακολουθούν τη διατροφή των vegetarian, δεν τρώνε οποιοδήποτε φαγητό προέρχεται από ζώο συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών. Αντ’ αυτού, τρώνε άφθονα λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και φρούτα, καθώς και υποκατάστατα γαλακτοκομικών, όπως το γάλα και το τυρί από σόγια.  Η φυτικά βασισμένη διατροφή είναι όλο και πιο δημοφιλής, με υποστηρικτές όπως η Deliciously Ella που δημιουργεί εκπληκτικές vegan συνταγές.

Πλεονεκτήματα:

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και Ε, φυτικές ίνες, κάλιο και μαγνήσιο
    • Χαμηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με δίαιτες που περιέχουν κρέας (μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου)
    • Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου
    • Φιλική προς το περιβάλλον

Μειονεκτήματα:

  • Κίνδυνος διατροφικών ελλείψεων: φυσικά χαμηλή σε ασβέστιο, βιταμίνη D, σίδηρο, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και λιπαρά οξέα ωμέγα-3
    • Πρόσθετα συμπληρώματα δύναται να είναι απαραίτητα

 

Παλαιά διατροφή

Τι έτρωγαν οι πρόγονοί μας; Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από τη διατροφή «Paleo»: αν ο άνθρωπος των σπηλαίων δεν μπορούσε να το φάει, δεν μπορείτε ούτε και εσείς. Λειτουργεί με την κατανάλωση τροφών που είναι βιολογικά σχεδιασμένες για να καταναλωθούν, πριν η γεωργία να μας κάνει να εξαρτηθούμε από το σιτάρι, τη ζάχαρη και τα χημικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι τροφές που προέρχονται από το κυνήγι, το ψάρεμα, την καλλιέργεια ή τη συγκομιδή βρίσκονται στο μενού: κρέας & θαλασσινά, αυγά, ξηροί καρποί, σπόροι, φρούτα, λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά.

Πλεονεκτήματα:

  • Σας ενθαρρύνει να τρώτε μη επεξεργασμένες, πραγματικές τροφές
    • Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
    • Μειώνει τις τροφές που έχουν πολλές θερμίδες, βοηθώντας στην απώλεια βάρους
    • Τέλος στην καταμέτρηση θερμίδων (που σημαίνει ότι δεν πεινάτε)

Μειονεκτήματα:

  • Περισσότερη επιστημονική έρευνα απαιτείται για την ολοκλήρωση της αποτελεσματικότητας αυτής της διατροφής
    • Ενθαρρύνει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες συμβουλές για την υγεία
    • Πολλές εκδόσεις αυτής της διατροφής απαγορεύουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών και δημητριακών ολικής άλεσης που αποτελούν μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής
    • Ενθαρρύνει τη χορτοφαγία και το άγριο κρέας, κάτι που μπορεί να είναι ακριβό.
    • Δεν είναι κατάλληλη για χορτοφάγους

 

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε σπόρους, όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και μερικές φορές βρώμη. Για τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη (κυρίως τα άτομα με κοιλιοκάκη και ευαισθησία στη γλουτένη), μια διατροφή χωρίς καθόλου γλουτένη είναι η μόνη μέθοδος θεραπείας. Η διατροφή αποτελείται από φυσικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη (κρέας, ψάρι, πουλερικά, λαχανικά, φρούτα, περισσότερα γαλακτοκομικά, αυγά, φασόλια, σπόρους και ξηρούς καρπούς), καθώς και εναλλακτικά δημητριακά όπως ρύζι, κινόα, φαγόπυρο, καλαμπόκι και ταπιόκα.

Πλεονεκτήματα:

  • Οι άνθρωποι με δυσανεξία στη γλουτένη θα ανακουφιστούν από τα συμπτώματα
    • Φυσικά αποτρέπει από πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα (τηγανητά, γλυκά, επιδόρπια με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά κ.τ.λ.)
    • Πολλά εστιατόρια και σουπερμάρκετ εξυπηρετούν πελάτες που καταναλώνουν προϊόντα χωρίς γλουτένη, διευκολύνοντάς τους να ακολουθήσουν μια διατροφή χωρίς γλουτένη

Μειονεκτήματα:

  • Το ψωμί ολικής άλεσης είναι σημαντική πηγή διαιτητικών ινών που χρειάζεται το έντερο για να δουλέψει σωστά
    • Τα υποκατάστατα της γλουτένης (δημητριακά, ψωμιά, πίτσα, ζυμαρικά, μπισκότα) μπορεί να είναι φορτωμένα με ζάχαρη, χημικά και μικρή θρεπτική αξία.
    • Είναι πιθανόν να υπάρξει επιμόλυνση στο σπίτι, την εργασία ή τα εστιατόρια αν τα τρόφιμα παρασκευάζονται σε κοινές επιφάνειες ή με εργαλεία που δεν έχουν πλυθεί καλά μετά από τη χρήση τους για την παρασκευή φαγητών που περιείχαν γλουτένη
    • Η κρυμμένη γλουτένη μπορεί επίσης να βρεθεί σε συμπληρώματα, οδοντόκρεμες, ακόμη και κραγιόν.

 

Μεσογειακή Διατροφή

Επειδή το ελαιόλαδο ειναι η βασική πηγή λίπους στη δίαιτα η οποία προήλθε απο τους Κρητικούς, ο όρος «Μεσογειακή Διατροφή» ουσιαστικά περιγράφει το διατροφικό πρότυπο εκείνο που επικρατούσε στις ελαιοπαραγωγές περιοχές της Μεσογείου.
Τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής είναι τα ακόλουθα:

  • Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (πλούσια σε φυτικές ίνες)
  • Καθημερινή κατανάλωση αδρά επεξεργασμένων δημητριακών και των προϊόντων τους (ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, μη αποφλοιωμένο ρύζι κ.α.)
  • Όσπρια, πατάτες και ξηροί καρποί σε εβδομαδιαία βάση
  • Ελάχιστη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων
  • Χρήση του ελαιολάδου (που περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες) σαν κύρια πηγή λίπους και ελάχιστη κατανάλωση ζωικών λιπών
  • Ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (σε μηνιαία βάση και σε μικρές ποσότητες)
  • Κατανάλωση σε μικρές έως μέτριες ποσότητες ψαριών και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση
  • Καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών (γάλα και τυρί) σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
  • Κατανάλωση κρασιού σε καθημερινή βάση αλλά με μέτρο (1-2 ποτήρια)

 

Τα οφέλη από την εφαρμογή του προτύπου της Μεσογειακής Διατροφής είναι πολλαπλά και έχουν επιβεβαιωθεί και από πολλές άλλες μελέτες που έγιναν μετά και την μελέτη των 7 χωρών. Συγκεκριμένα:

  1. Επιβράδυνση του γήρατος και προαγωγή της μακροβιότητας (μέσω της μείωσης της θνησιμότητας από όλα γενικά τα αίτια, αλλά ειδικότερα από στεφανιαία νόσο και κάποιες μορφές καρκίνου)
  2. Μείωση της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου
  3. Μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης και διατήρηση των επιπέδων της HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα
  4. Μείωση της συχνότητας εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2
  5. Μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης
  6. Μείωση της εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων
  7. Μείωση της συχνότητας εμφάνισης των νόσων Parkinson και Alzheimer, καθώς και μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο Alzheimer

Είναι κατανοητό λοιπόν ότι το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής είναι το πλέον ιδανικό για την διατήρηση της καλής υγείας και της μακροζωίας. Σε συνδυασμό μάλιστα με την καθημερινή ήπια σωματική άσκηση, δεν μας βοηθά μόνο να είμαστε υγιείς, αλλά και να διατηρούμε φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO (Ναϊρόμπι, Νοέμβριος 2010), μετά από κοινή υποψηφιότητα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου.

 

Φυσικά, το πιο σημαντικό πράγμα όταν πρόκειται για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής είναι να απαλλαγείτε από τους κανόνες της περιοριστικής διατροφής και να επικεντρώνεστε στην καλύτερη κατανόηση της δικής σας ατομικής βιολογίας και συμπεριφοράς. Αλλάξτε κακές διατροφικές συνήθειες με καλές και κρατήστε τις για μια ζωή.

 

Πηγη: http://www.thepaleorecipereview.com/what-is-the-paleo-diet/