Τι είναι το functional training;

Το Functional Training ή Λειτουργική Προπόνηση είναι μία μέθοδος, η οποία βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση και μας ενδυναμώνει, με ένα ασκησιολόγιο που μιμείται τις καθημερινές μας κινήσεις. Προέκυψε από μία μέθοδο αποκατάστασης που χρησιμοποιούν οι Φυσικοθεραπευτές, κατα την οποία δημιουργούν ενα ασκησιολόγιο βαθμιαίας δυσκολίας που βασίζεται σε κινήσεις που μπορεί να γίνονται κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης μέρας.

Επομένως η λέξη κλειδί για την λειτουργική προπόνηση, είναι η προσομοίωση. Οποιοδήποτε δηλαδή κινητικό μοτίβο προσομοιώνει την ανθρώπινη κίνηση- είτε από την καθημερινή ζωή(εάν πρόκειται για απλούς ασκούμενους), είτε από ένα άθλημα(εάν πρόκειται για αθλητές)-και διαρθρώνεται με τις αρχές της προπονητικής, θεωρείται και είναι λειτουργική προπόνηση.

Με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνουμε το συνολο των μυών μας, βελτιώνεται η στάση του σώματός μας, η ισσοροπία, η ιδιοδεκτηκότητα και η αντοχή μας. Έχουμε δηλαδή μια ολιστική βελτιώση στη συνολική φυσική μας κατάσταση (με ουσιαστικές επιδράσεις στην καθημερινή μας ζωή), καθώς αυξάνει τις καύσεις του σώματός μας περισσότερο κατά 23-25% σε σχέση με άλλες προπονητικές μεθόδους εκγύμνασης σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει και έχουν συγκριθεί.

Οι κινήσεις που χρησιμοποιούνται και μέσω των οποίων διαρθρώνονται τα προγράμματα λειτουργικής προπόνησης, είναι τα καθίσματα, οι άρσεις, οι ρίψεις, οι έλξεις, οι πιέσεις, οι μετατοπίσεις κ.τ.λ. κάνοντας χρήση διαφόρων προπονητικών εξοπλισμών όπως ιμάντες στήριξης (TRX), σχοινιά, kettle bells, medicine balls, core bags κτλ. ώστε να μας βοηθήσουν στην σωστή επίτευξη της άσκησης.

Το functional training δεν χρειάζεται να αποφεύγεται από άτομα με μυοσκελετικές κακώσεις, εξάλλου η ιδέα της δημιουργίας του ήταν αυτή ακριβώς, δηλαδή η αποκατάσταση από τραυματισμούς.

Σε ποιους απευθύνεται:

  1. Σε ασκούμενο κάθε ηλικίας και προπονητικής εμπειρίας.
  2. Σε οποιονδήποτε ασκούμενο ακόμα κι αν έχει κάποιο μυοσκελετικό θέμα και χωρίς να απαιτείται προγενέστερη προπονητική εμπειρία.
  3. Σε όσους δεν έχουν το στοιχείο του ανταγωνισμού μέσα τους, αλλα δρουν συνολικά σαν μια ομάδα και τους αρέσει η εξάσκηση με παρέα και σε ολιγομελή γκρουπ.

Στο fitness together δημιουργήσαμε small groups functional training, όχι μονο με τον κλασσικο εξοπλισμό αλλα συμπεριλάβαμε και το kinesis (τροχαλίες με τρισδιάστατη αντίσταση, με αποτέλεσμα να έχουμε μηδενική φθορά στις αρθρώσεις) έτσι ώστε να αποκομίσετε κάθε οφελος της λειτουργικής προπόνησης.

Δείτε το πρόγραμμα των small groups εδω και κλείστε την προπόνηση σας στην ρεσεψιον του γυμναστηρίου μας.