Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας, οταν σταματάμε την γυμναστική;

Είναι γνωστό ότι η συστηματική σωματική άσκηση έχει πολυάριθμα οφέλη όχι μονο για το σύνολο του οργανισμού αλλα και πιο ειδικά για τον εγκέφαλο, όπως η βελτίωση της μνήμης και η πρόληψη της άνοιας στην τρίτη ηλικία. Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Aging Neuroscience δείχνει ότι ακόμη και ένα μικρό «διάλειμμα» από τη γυμναστική επηρεάζει αρνητικά την εγκεφαλική λειτουργία.

Η διακοπή της άσκησης για διάστημα 10 ημερών, διαπίστωσαν οι ερευνητές με τη βοήθεια μαγνητικής απεικόνισης, συνδέεται με μειωμένη ροή αίματος σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ιππόκαμπου. «Γνωρίζουμε ότι ο ιππόκαμπος παίζει σημαντικό ρόλο στη μάθηση και στη μνήμη και είναι μία από τις περιοχές που πλήττονται πρώτα στα άτομα με Αλτσχάιμερ» αναφέρει ο Δρ Κάρσον Σμιθ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

 

Η συρρίκνωση του ιππόκαμπου είναι αναπόφευκτη όσο περνούν τα χρόνια και αποτελεί την αιτία αποδυνάμωσης της μνήμης. Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει πως η εν λόγω περιοχή του εγκεφάλου ανταποκρίνεται στη γυμναστική, αυξάνοντας τον όγκο της.

Οι δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνητές σε ομάδα πρώην επαγγελματιών αθλητών έδειξαν ότι η αποχή από τη γυμναστική για 10 ημέρες οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος σε οκτώ διαφορετικά περιοχές του εγκεφάλου.

«Το μήνυμα είναι απλό: η διακοπή της άσκησης μόλις για 10 μέρες δεν οδηγεί μόνο σε επιδείνωση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης, μείωση του μυϊκού όγκου με ταυτοχρονη αυξηση του λιπώδους ιστου, αλλά και σε μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο» αναφέρει ο Σμιθ.

Αυτά τα Χριστούγεννα ισως θα πρέπει να σκεφτείτε διπλά πριν κάνετε διακοπή της εκγύμνασης σας!