Η Διατροφολόγος μας, Κατερίνα Μηχαλάκα, μοιράζεται τα 4+1 tips για να είστε σε φόρμα στην διάρκεια της νηστείας.
1. Προτιμήστε το ΤΑΧΙΝΙ
Αποτελεί τρόφιμο εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, με καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά οξέα και απαραίτητα για την καλή υγεία και ισορροπία του οργανισμού μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
2. Προτιμήστε το ΜΕΙΓΜΑ ΜΕΛΙ – ΚΑΝΕΛΑ
Από την αρχαιότητα είναι γνωστό ότι το μείγμα μέλι-κανέλας είναι αποτελεσματική θεραπεία πολλών ασθενειών. Η κανέλα είναι ένα από τα παλαιότερα μπαχαρικά που γνώρισε η ανθρωπότητα, και η ιστορία του μελιού είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος. Μέλι και κανέλα έχουν εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες και γεύση. Το μείγμα τους είναι μια καταπληκτική φυσική θεραπεία με σούπερ εξαιρετική δύναμη, μυρωδιά και γεύση.
Είναι απαραίτητο να ανακατεύουμε μια κουταλιά της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε ζεστό νερό. Αυτός ο συνδυασμός, πίνεται το πρωί και το βράδυ. Αν καταναλώνετε τακτικά, ακόμη και χρόνια αρθρίτιδα μπορεί να θεραπευτεί.
3. Προτιμήστε ΦΡΟΥΤΑ – ΛΑΧΑΝΙΚΑ – ΧΥΜΟΥΣ:
Τα φρούτα όπως και τα λαχανικά, έχουν ιδιότητες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, ουρολοιμώξεις και νόσο του Αλτσχάιμερ. Η διατροφική αξία και η ευχάριστη γεύση, τα καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλείς, με ευρεία κατανάλωση σε παιδιά και ενήλικες.
Οι χυμοί προσφέρουν ανάλογη προστασία από παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια) όπως τα φρούτα και λαχανικά. Παρά το γεγονός ότι δεν περιέχουν φυτικές ίνες, λόγω των αντιοξειδωτικών τους ουσιών, διατηρούν προστατευτικές ιδιότητες παρόμοιες με αυτές των φρούτων και λαχανικών. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη, έχουν πολλές θερμίδες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
4. Προτιμήστε ΟΣΠΡΙΑ:
Τα όσπρια αποτελούν μια από τις βασικότερες κατηγορίες τροφίμων της μεσογειακής διατροφής. Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας ο ρόλος τους ήταν πρωταρχικός στην κάλυψη βασικών αναγκών των ανθρώπων σε ενέργεια και πρωτεΐνες.Επιπρόσθετα, περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, κυρίως άμυλο και διαλυτές φυτικές ίνες, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Αντιοξειδωτική δράση εμφανίζουν επίσης και οι πολυφαινόλες των οσπρίων. Σε αυτές αποδίδονται οι αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και η δράση τους ενάντια στις διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος.
5. Προτιμήστε ΒΡΩΜΗ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ:
Η Βρώμη αποτελεί και βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής. Η μοναδική θρεπτική αξία των νιφάδων βρώμης έγκειται στην πλούσια περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), των οποίων η ευεργετική δράση προστατεύει το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα μικρών και μεγάλων. Μια μόλις μερίδα των 40 γρ. νιφάδων βρώμης, αρκεί για να καλύψει το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.
Επιπλέον και όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς , προγενέστερες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο πολλών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας, του τύπου 2 διαβήτη, της χολολιθίασης (πέτρες στη χολή), του καρκίνου του παχέος εντέρου και του παγκρέατος, και της εκκολπωματικής νόσου (είναι μία πάθηση των εντέρων).