“No pain, no gain”…αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Η ένταση και η δυσκολία αποτελούν πρόκληση και οδηγούν σε μια αποτελεσματική προπόνηση, όχι όμως όταν φτάσουν σε επίπεδα πόνου.
“Αν νιώθετε συνεχή πόνο κατά την διάρκεια μιας προπόνησης, μην τον αγνοείτε”, συμβουλεύει η Dr. Natalie Neuharth, φυσιοθεραπεύτρια στην κλινική Orthology. “Είναι πάντα καλύτερο να αποφεύγουμε τον τραυματισμό από το να προσπαθήσουμε να τον διορθώσουμε”.
Αν σας ανησυχεί κάτι, πιο κάτω θα βρείτε τους διάφορους τύπους πόνου τους οποίους οπωσδήποτε δεν πρέπει να αγνοήσετε:
Οξύς πόνος
Ο απότομος ή ‘κοφτερός’ πόνος κατά την διάρκεια της άσκησης (η σε οποιαδήποτε στιγμή) είναι κόκκινη σημαία στο ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν ο οξύς πόνος εμφανίστηκε μόνο μια φορά τυχαία και δεν επαναλήφθηκε- τότε δεν πρέπει να ανησυχήσετε. Αν σας έτυχε περισσότερο από μια φορά, τότε είναι καλό να το ελέγξετε με τον γιατρό σας.
Πόνος με πρήξιμο / οίδημα
“Αν πόνος συνοδεύεται από πρήξιμο/οίδημα, – αυτό συνήθως υποδηλώνει ένα πιο σοβαρό θέμα”, λέει η Dr Marci Goolsby, M.D., θεράπων ιατρός στο Αθλητιατρικό Κέντρο Γυναικών – Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής. “Αν το πρήξιμο επιμένει ή επανέρχεται με την δραστηριότητα, πιθανότατα υπάρχει τραυματισμός σε αυτή την περιοχή η ιστό”.
Τοπικός πόνος
Ένα άλλο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά είναι όταν αντιμετωπίζετε τον πόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο. “Οπωσδήποτε μην αγνοείτε τον πόνο ο οποίος εμφανίζεται σε συγκεκριμένο μέρος”, λέει η Dr Goolsby. Αν αυτός ο πόνος δεν παραμείνει, τότε δεν υπάρχει άμεσος λόγος για ανησυχία. “Αν, όμως ο πόνος εμφανίζεται σταθερά και σε συγκεκριμένη άσκηση, πρέπει οπωσδήποτε να το ελέγξετε με τον γιατρό σας”, προσθέτει η Dr Neuharth.
Ο πόνος που χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της προπόνησης
“Αν κατά την προπόνηση σας ο πόνος σταδιακά χειροτερεύει, τότε είναι πολύ πιθανό να προκαλείτε περαιτέρω ζημία στο συγκεκριμένο ιστό ή άρθρωση, και πρέπει να σταματήσετε την άσκηση”. Να θυμάστε ένα γενικό κανόνα, αν νιώθετε τον πόνο στα 5/10 (θεωρώντας ότι το 10 είναι έντονος πόνος), τότε πρέπει να σταματήσετε ότι και αν κάνετε.
Αν ακούσετε έναν ήχο ο οποίος συνοδεύεται απο πόνο
“Αν ακούσετε έναν ήχο (‘κράτς’) ο οποίος συνοδεύεται από πόνο, σταματήστε αμέσως ότι και αν κάνετε”, λέει η Dr Goolsby. “Αυτό το ‘κράτς’ συνήθως σημαίνει σχίσιμο ή μερική εξάρθρωση”. Αν το ‘κράτς’ ακολουθηθεί με πόνο τότε οπωσδήποτε κλείστε ραντεβού με γιατρό το συντομότερο δυνατό.
Τι να κάνετε αν νιώσετε οποιοδήποτε από τους τύπους πόνων που αναγράφονται πιο πάνω:
Το σύνθημά της Dr Goolsby είναι απλό αλλά ξεκάθαρο: “Αν πονάει, μην το κάνετε” (Προσοχή – αυτό δεν ισχύει για τον πόνο που νιώθετε όταν καίνε οι τετρακέφαλοι σας στο Spinning ή οι κοιλιακοί σας όταν κάνετε σανίδες!).
Αν ο πόνος σας κάνει να υποψιάζεστε ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά τότε πρέπει να του δώσετε σημασία. Η Dr Goolsby λέει ότι μπορείτε απλά να κάνετε ένα διάλειμμα από την εκγύμναση για 1-2 εβδομάδες και να δείτε πως νιώθετε. “Η ξεκούραση, παγοθεραπείες, αντιφλεγμονώδη και ήπιες διατάσεις μπορούν να είναι χρήσιμη στο να ανακουφίσουν τον πόνο.
Εάν δεν βλέπετε καμία βελτίωση μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο, θα ήταν καλό να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν γιατρό ή έναν φυσιοθεραπευτή.
Να θυμάστε πως – ο πόνος με την άσκηση δεν είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Ακούτε το σώμα σας και μην αγνοείτε τα σημάδια που σας στέλνει.
Στο Fitness Together, η προτεραιότητα μας είναι η ασφαλή εκγύμναση των μελών μας. Οι Fitness Instructors μας είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι σε ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια σας κατά την εκγύμναση για αυτό μην διστάζετε να τους ενημερώνετε για οποιοδήποτε πόνο νιώσετε κατά την εκγύμναση ώστε να μπορούν να σας βοηθήσουν.
Πηγή: http://bit.ly/22wuw1U