5 πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά την προπόνηση

Τα πράγματα που κάνουμε αμέσως μετά την προπόνηση μας, καθορίζουν το πόσο γρήγορα θα επανέλθει το σώμα μας. Διαβάστε παρακάτω 5 συμβουλές που θα σας κάνουν να νιώσετε πιο έτοιμοι για την επόμενη προπόνηση σας!

Διατάσεις

Κάτι που δεν πρέπει να ξεχάσετε ποτέ! Εάν θέλετε να έχετε ένα γυμνασμένο και υγιές σώμα, τόσο η προθέρμανση όσο και η αποθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντικές και δεν πρέπει να τις ξεχνάτε ή να βαριέστε να τις εκτελέσετε!

Όσο καλύτερα συμπεριφέρεστε στους μύες, τόσο καλύτερα θα ανταποκρίνονται και αυτοί στη προπόνηση και, συνεπώς, τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αφού θα αποφεύγετε τραυματισμούς.

Ενυδάτωση

Μετά από κάθε προπόνηση πρέπει να φροντίσετε να αποκαταστήσετε τα υγρά που χάσατε προκειμένου να ενυδατωθεί ο οργανισμός σας και να απαλλαγείτε από την κούραση. Μετά την προπόνηση σας λοιπόν, φροντίστε να καταναλώσετε 3-4 ποτήρια νερό.

Μπάνιο

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένετε με τα ιδρωμένα ρούχα γυμναστηρίου. Εναλλάσσοντας ζεστό με κρύο ντους επιτυγχάνετε αύξηση στη ροή του αίματος στους μυς που δουλέψατε και έτσι βοηθάτε στην απομάκρυνση του γαλακτικού οξέως που έχει συσσωρευθεί σε αυτούς. Φορέστε κάτι καθαρό που θα αφήσει την επιδερμίδα σας να αναπνεύσει.

Φάτε κάτι

Για να δείτε άμεσα αποτελέσματα στο σώμα σας, δεν χρειάζεται μόνο να περνάτε ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο. Χρειάζεται και σωστή διατροφή, ιδιαίτερα μετά την προπόνηση. Πρέπει να δώσετε στον οργανισμό σας εύπεπτη πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίγο υγιές λίπος. Με αυτό τον τρόπο θα επιταχύνετε την αποκατάσταση των μυών σας αλλά και θα ανακτήσετε τα χαμένα θρεπτικά συστατικά το συντομότερο δυνατό.

Ύπνος

Το σώμα επιδιορθώνει τους μυς κατά τη διάρκεια του ύπνου εκκρίνοντας την αυξητική ορμόνη. Ένας κακός ύπνος θα οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, σε μειωμένη σύνθεση γλυκογόνου και μειωμένη έκκριση αυξητικής ορμόνης, η οποία επισκευάζει και ενισχύει τον μυϊκό ιστό. Φροντίστε να έχετε σταθερές ώρες ύπνου και να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες.