Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης

Πριν πούμε οτιδήποτε για την αερόβια γυμναστική, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αερόβια γυμναστική δεν είναι μόνο το aerobic. Αερόβια άσκηση είναι κάθε άσκηση στην οποία κινούνται ρυθμικά και επαναλαμβανόμενα μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος, με συνέπεια την ταχύτερη καύση θερμίδων. Περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα που αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου ανά λεπτό και τους χτύπους της καρδιάς.

Κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης, για τις καύσεις των υδατανθράκων και των λιπών που υπάρχουν στο σώμα μας, επαρκεί το οξυγόνο του αέρα που εισπνέουμε χωρίς να δαπανάται αποθηκευμένη ενέργεια.

Γενικά, καλή αερόβια άσκηση γίνεται σε προπονητική ένταση 60-80% της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου. Σε αυτή την ένταση βελτιώνεται η σωματική αντοχή και η αερόβια ικανότητα. Επιπλέον, επειδή στην ένταση αυτή ευνοείται η καύση υποδόριου λίπους, είναι η ενδεδειγμένη ένταση για άσκηση ατόμων που επιθυμούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος.

Με πόσους καρδιακούς παλμούς πρέπει να ασκούμαι;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω τύπο:

220 – ηλικία = μέγιστοι παλμοί

Παράδειγμα: Άτομο ηλικίας 30 ετών, επίπεδο έντασης 60%. Έχουμε δηλαδή: 220 – 30 = 190 (μέγιστη χωρητικότητα).

190 x 60% = 114 καρδιακοί παλμοί ανά λεπτό.

Ποιος μπορεί να ασχοληθεί με την αερόβια άσκηση;

Ενδείκνυται γενικά για όλους τους υγιείς ανθρώπους. Το θέμα είναι να επιλέξετε την κατάλληλη για σας μορφή αερόβιας άσκησης και να προσαρμόσετε την ένταση ανάλογα με την ηλικία σας και τη γενικότερη κατάσταση του σώματός σας.

Ποια είναι τα οφέλη της;

  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης , που έχει ως αποτέλεσμα την πρόληψη της υπέρτασης ή η καλύτερη ρύθμισή της
  • Βελτίωση μνήμης και χαμηλότερος κίνδυνος άνοιας
  • Βελτίωση του αισθήματος ευεξίας (τόσο σωματικής όσο και ψυχικής)
  • Βελτίωση του καρδιαγγειακού και του καρδιαναπνευστικού συστήματος
  • Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Αυξάνεται η ποσότητα της καλής χοληστερίνης(HDL) και μειώνεται η αντίστοιχη της κακής (LDL), γεγονός που προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση