Λίπος στην κοιλιά: Γιατί δυσκολεύεσαι να το χάσεις;

Γυμνάζεσαι και προσέχεις την διατροφή σου. Παρ’όλα αυτά δεν μπορείς να χάσεις το ανεπιθύμητο λίπος στην κοιλιά. Μη τα παρατάς! Υπάρχει εξήγηση. Διάβασε παρακάτω τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το σώμα σου.

Η καρδιαγγειακή άσκηση δεν είναι η μόνη λύση

Όσο και να μη θες να το πιστέψεις, η καρδιαγγειακή άσκηση δεν αρκεί από μόνη της για να χάσεις το ανεπιθύμητο λίπος. Θα πρέπει να συνδυάσεις την αερόβια άσκηση με βάρη, για να βοηθήσεις το σώμα σου να κάψει περισσότερο λίπος, μιας και οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες από το λίπος και έχοντας περισσότερους μύες θα έχεις και καλύτερο μεταβολισμό.

Στρες

Η ψυχική και σωματική καταπόνηση περιορίζει την απώλεια λίπους επειδή ανεβάζει την κορτιζόλη. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης παρεμβαίνουν στην παραγωγή τεστοστερόνης και αυξητικής ορμόνης, τα οποία μειώνουν τη μυϊκή ανάπτυξη, οδηγούν σε αύξηση του σωματικού λίπους και αποδυναμώνουν μέχρι και τα οστά. Επιπλέον  έχει αποδειχτεί πως το αυξημένο στρες οδηγεί στην υπερφαγία , συνήθως ανθυγιεινών τροφών.

Ηλικία

Όσο μεγαλώνεις, τόσο πιο αργός γίνεται ο μεταβολισμός σου. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εμφανίζουν μειωμένο μεταβολικό ρυθμό, με τις γυναίκες να έχουν ακόμα περισσότερο πρόβλημα λόγω εμμηνόπαυσης. Οι άνδρες πάλι έχουν μειωμένη τεστοστερόνη από μια ηλικία και μετά κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες.

Δεν καταναλώνεις τα σωστά λιπαρά

Το σώμα δεν αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπου όλα τα λίπη. Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, όπως αυτά που περιέχονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα οδηγεί στην αύξηση του κοιλιακού λίπους. Από την άλλη, τα μονοακόρεστα λιπαρά, όσα περιέχονται σε τροφές όπως το ελαιόλαδο και συγκεκριμένοι τύποι πολυακόρεστων λιπαρών, κυρίως τα ω-3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν σε ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια, έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις στο σώμα και εφόσον καταναλώνονται με μέτρο, μπορούν να ωφελήσουν το σώμα σου.

Είσαι τύπος «μήλο»

Τι πάει να πει αυτό;  Ότι συσσωρεύεις βάρος γύρω από τη μέση σου και όχι στους γοφούς και στους μηρούς σου. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Απλά να προσπαθήσεις περισσότερο καθώς είναι μία γενετική προδιάθεση!

Δεν παρακολουθείς αυτά που τρως

Στην απώλεια λίπους, όλα μετράνε. Ακόμη και το σοκολατάκι που θα φας όσο είσαι στο γραφείο. Μπορεί να είναι μία μικρή μπουκιά, όμως αν προσθέσεις όλες τις μικρές μπουκιές που κατανάλωσες μέσα στη μέρα, θα δεις ότι μπορεί να σε φορτώσουν με έως και 400 παραπάνω θερμίδες.

Καταναλώνεις επεξεργασμένα τρόφιμα

Επεξεργασμένες τροφές όπως το λευκό ψωμί, τα κράκερς, τα τσιπς, τα εξευγενισμένα σάκχαρα στα γλυκά ποτά και επιδόρπια εμποδίζουν τη δυνατότητα να χάσεις λίπος στην κοιλιά. Τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.