Εγκυμοσύνη και άσκηση: Όσα πρέπει να ξέρετε

Για την καλή πορεία της εγκυμοσύνης βασικός είναι ο συνδυασμός μιας ήρεμης ζωής, μιας ισορροπημένης διατροφής και άσκησης με μέτρο.

Ακόμη και αν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα γυμναστικής που κάνατε πριν μείνετε έγκυος, υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν με ασφάλεια και θα σας βοηθήσουν να μείνετε υγιείς.

Η συστηματική άσκηση ενδυναμώνει το σώμα, αυξάνει τις αντοχές και σας βοηθάει να ελέγχετε περισσότερο τις αναπνοές σας, κάτι που θα σας φανεί πολύ χρήσιμο την ώρα της γέννας.

Είναι απαραίτητο πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται κατά το πρώτο τρίμηνο, πρέπει όμως πάντα να είναι προσεκτικές. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Το σημαντικότερο είναι να προσέχετε τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδυναμώνει τον μυϊκό ιστό της εγκύου, κάτι που είναι ωφέλιμο κατά τη διάρκεια του τοκετού καθώς μειώνονται οι πιθανότητες καισαρικής. Επιπλέον αποτελεί μοναδικό τονωτικό στην πεσμένη διάθεση λόγω εγκυμοσύνης.  Η οστεοπόρωση αποτελεί έναν από τους βασικότερους κινδύνους για μία έγκυο γυναίκα. Μέσα από την γυμναστική, αυξάνεται η οστική πυκνότητα και βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Άλλα οφέλη της γυμναστικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η βελτίωση της γαστρεντερικής λειτουργίας, η διόρθωση της στάσης του σώματος και η βελτίωση του ύπνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια γυναίκα στο πρώτο τρίμηνο μπορεί να κάνει τις περισσότερες από τις ασκήσεις που έκανε και πριν μείνει έγκυος.

Κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου οι γυναίκες αισθάνονται ότι έχουν περισσότερη ενέργεια λόγω της υποχώρησης των πρωινών συμπτωμάτων (κόπωση, ναυτία) που τις ταλαιπωρούν το πρώτο τρίμηνο. Ταυτόχρονα όμως αυξάνονται και οι κίνδυνοι από την έντονη άσκηση, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγετε δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν μία πτώση.

Η άσκηση στο τελευταίο τρίμηνο είναι αρκετά δύσκολη αλλά παραμένει εφικτή.

Στο Fitness Together πιστεύουμε ότι το κλειδί για μια ομαλή εγκυμοσύνη, έναν εύκολο τοκετό και για την γρήγορη επαναφορά στο φυσιολογικό, είναι η γυμναστική.

Πιο συγκεκριμένα, ιδανική μορφή άσκησης, θεωρείται το Pilates.

Το Pilates προάγει τόσο την σωματική, όσο και την πνευματική ευεξία, με ασκήσεις χαμηλής έντασης, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στο εκάστοτε τρίμηνο της κύησης.

Κατά την εγκυμοσύνη καθώς όλη η μορφολογία του σώματος αλλάζει διαρκώς, στόχος του PILATES είναι να δυναμώσει και να τονώσει τους μύες, ώστε να διατηρηθεί η ορθοσωμία.

Έτσι κατά την διάρκεια των εννέα μηνών μειώνονται οι πόνοι στη μέση, στην πλάτη, στον αυχένα και στα ισχία, γεγονός που καθιστά την εγκυμοσύνη μια πολύ εύκολη και ευχάριστη περίοδο και τον τοκετό μια μοναδική εμπειρία!