Εξαντλητικές δίαιτες: Ποιες είναι οι επιπτώσεις τους

Το ξέρουμε ότι θέλετε να αποκτήσετε το τέλειο κορμί και πως θα κάνατε τα πάντα για αυτό. Υπάρχει όμως ένα πράγμα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε και αυτό είναι οι εξαντλητικές δίαιτες!

Οι περισσότερες απέχουν πολύ από την ισορροπημένη διατροφή. Η ασφάλεια αλλά και η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα τους είναι αμφισβητούμενες. Μπορεί να επιφέρουν κάποια αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, με πολλές όμως αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.

Γνωρίζατε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η απώλεια βάρους θεωρείται ασφαλής όταν κυμαίνεται μεταξύ 2-4 κιλών ανά μήνα;

Πάμε όμως να δούμε μερικές από τις σημαντικές τους επιπτώσεις παρακάτω:

Απώλεια σημαντικών στοιχείων του οργανισμού

Τα πρώτα κιλά που χάνονται σε μια λανθασμένη δίαιτα και συνήθως επικίνδυνη, είναι νερό και ανόργανα στοιχεία του οργανισμού, άρα χάνουμε σημαντικά στοιχεία όπως μέταλλα και ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο και το νάτριο. Περισσότερο απο το 1/3 των κιλών που χάνονται σε μια τέτοια δίαιτα είναι μυικός ιστός, που όπως όλοι πιθανόν να γνωρίζετε, είναι πολύ χρήσιμος για την διατήρηση του μεταβολισμού σε υψηλά επίπεδα και την δημιουργία των προϋποθέσεων -κατά την γυμναστική- για τη χρησιμοποίηση του λίπους.

Επηρεάζουν τη διάθεση

Το πρώτο σύμπτωμα μιας εξαντλητικής δίαιτας είναι η ατονία, το αίσθημα εξάντλησης αλλά και οι εναλλαγές της διάθεσης. Το σώμα δεν παίρνει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται κι αυτό έχει αντίκτυπο στην ενέργεια και στη διάθεσή σας.

Πονοκέφαλος και προβλήματα ύπνου

Ο αποκλεισμός υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών από τη διατροφή μας, προκαλεί υπογλυκαιμία λόγω της πτώσης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και οδηγεί στην έναρξη των πονοκεφάλων. Επιπλέον η έλλειψη κάποιων θρεπτικών συστατικών μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για το πρόβλημα της αϋπνίας.

Επιβαρύνουν ζωτικά όργανα

Επίσης, οι δίαιτες αυτές µπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για όργανα ζωτικής σηµασίας, όπως νεφρά, καρδιά, συκώτι και εγκέφαλο. Για την εκτέλεση των απαραίτητων λειτουργιών, ο οργανισµός χρησιµοποιεί την ενέργεια που αντλεί από τους υδατάνθρακες. Οι δίαιτες αυτές είναι µειωµένες σε πρόσληψη υδατανθράκων. Ως αποτέλεσµα, οξειδώνεται ο µυϊκός ιστός έτσι ώστε να παραχθεί η απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία των οργάνων. Αυτό µπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήµατα υγείας.

 

Η συμβουλή μας: Απλά μη το κάνετε! Στο Fitness Together πιστεύουμε ότι για να πετύχετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία σας, δεν αρκεί μόνο η άσκηση αλλά και η σωστή και ασφαλή καθοδήγηση στην γενικότερη αλλαγή των διατροφικών συνήθειων σας.  Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο τόσο για την μέγιστη αθλητική απόδοση όσο και για την επίτευξη των προσωπικών σας στόχων όπως είναι η ρύθμιση της σύστασης του σώματος. Δείτε περισσότερα εδώ.