Τα οφέλη της Yoga για την υγεία μας

Η Yoga αποτελεί μια αρχαία πρακτική και είδος διαλογισμού, όμως είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού πλέον αποτελεί για τον δυτικό κόσμο το σύμβολο της εσωτερικής γαλήνης, της πιο ισορροπημένης μορφής άσκησης και της πνευματικής, σωματικής και ψυχικής ηρεμίας. Θεωρείται μακράν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποβάλλουμε το στρες της καθημερινότητας και να νιώσουμε ηρεμία και γαλήνη, κάτι που δεν παίρνουμε από ένα πρόγραμμα άρσης βαρών.

Καλύτερη εικόνα σώματος

Με την γιόγκα μαθαίνουμε να συνδεόμαστε με κάθε μικρό μέρος του σώματός μας, χωρίς καμία επικριτική διάθεση. Στρέφει όλη μας την προσοχή στις ικανότητες και κινήσεις του σώματός μας στο παρόν, στο εδώ και τώρα. Οι στάσεις κατά τη διάρκεια της εξάσκησης δεν γίνονται μόνο για γυμναστική, ούτε κανείς ενδιαφέρεται για το πώς φαινόμαστε εκείνη τη στιγμή. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Οι γυναίκες που έκαναν γιόγκα τακτικά, δήλωσαν ικανοποίηση με το σώμα τους κατά 20% περισσότερο από εκείνες που έκαναν αερόβια άσκηση.

Τονώνει όλο το σώμα

Η γιόγκα είναι προπόνηση δύναμης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Χρησιμοποιούμε το βάρος του σώματός μας για να μετακινηθούμε από στάση σε στάση και σε ορισμένες στάσεις, σηκώνουμε κάθε κιλό του. Για εξασφαλισμένη σύσφιξη, επικεντρωθείτε σε asanas που σμιλεύουν τους μυς. Επιπλέον, χαρίζει ευλυγισία με τον καιρό. Αυξάνοντας την ευλυγισία σας, μειώνετε και τον πόνο σε διάφορα σημεία του σώματος, που μάλιστα σχετίζονται με την καθιστική ζωή.

Καλύτερη στάση του σώματος

Η γιόγκα διαθέτει όλες τις κατάλληλες στάσεις, για να βοηθήσει το σώμα σας να κινείται και να στηρίζεται σωστά, μειώνοντας έτσι τον πόνο που σχετίζεται με το κεφάλι, τη μέση και τον αυχένα. Η σπονδυλική στήλη και η μέση μας χρειάζεται να αντέξουν μεγάλο βάρος. Επίσης, όταν το κεφάλι μας βρίσκεται στο σωστό, σημείο, ευθυγραμμισμένο με την σπονδυλική μας στήλη, ο αυχένας και οι μύες δεν πιέζονται πολύ

Βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς

Η γιόγκα έχει θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα των λιπιδίων σε υγιείς ανθρώπους, όπως επίσης και τα επίπεδα ζαχάρου σε ασθενείς, μειώνοντας και την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Εξάλλου, η εσωτερική ηρεμία που μας προσφέρει απλόχερα η γιόγκα, μειώνει τον καρδιακό παλμό και οι βαθιές αναπνοές οξυγονώνουν καλύτερα όλο τον οργανισμό μας.

Καταπολέμηση του άγχους

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η γιόγκα έχει αντικαταθλιπτική δράση και μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η γιόγκα έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, μίας από τις ορμόνες του στρες που επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Ποιοτικότερος ύπνος

Όσοι έπασχαν από προβλήματα αϋπνίας, κοιμήθηκαν 15 λεπτά γρηγορότερα και μία ώρα περισσότερο κάθε βράδυ, μετά από δύο μήνες μιας 45λεπτης προπόνησης γιόγκα καθημερινά πριν τον ύπνο. Ερευνητές πιστεύουν ότι η γιόγκα βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώνουν, καθιστώντας ευκολότερο τον ύπνο. Τρεις εβδομαδιαίες συνεδρίες κάθε μέρα, μπορεί επίσης να βοηθήσουν να κοιμάστε πιο βαθιά.