Σανίδα: Μία άσκηση για όλο το σώμα

Η σανίδα (plank) είναι μία φαινομενικά εύκολη άσκηση αν δεις να την κάνει κάποιος άλλος. Τα δύσκολα αρχίζουν όταν πρέπει να την κάνεις εσύ! Είναι όμως μία από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις και μπορεί να έχει τεράστια οφέλη όχι μόνο για τον κορμό, αλλά και για το υπόλοιπο σώμα σου. Για να δείτε τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η σανίδα, το μόνο που χρειάζεστε είναι η θέληση να μην εγκαταλείψετε. Πρέπει να κάνετε αυτή την άσκηση κάθε μέρα, τουλάχιστον μία φορά, για αρκετά λεπτά.

Η σανίδα μοιάζει με τις κάμψεις εκτός από την κίνηση. Με τις κάμψεις, οι μύες αλλάζουν και μεταβάλλονται αλλά με την άσκηση σανίδα παραμένουν στατικοί και δεν αυξάνονται ή μειώνονται σε μέγεθος, απλά ενισχύονται.

Είναι ιδανική για αρχάριους, καθώς εκτελείται ισομετρικά, δηλαδή κρατώντας τη θέση αντί να σπρώχνετε, να τραβάτε, να ανεβάζετε ή να κατεβάζετε, οπότε αποφεύγετε τους τραυματισμούς. Οι αρχάριοι δυσκολεύονται να κρατήσουν ψηλά το σώμα τους ακόμη και για 1 λεπτό. Γι’αυτό το λόγο δεν πρέπει να ξεκινήσετε τη σανίδα με την πεποίθηση ότι είστε παγκόσμιοι πρωταθλητές αλλά να αυξάνετε τη διάρκεια σταδιακά, μέχρι να μπορείτε να παραμείνετε σε αυτή τη θέση για αρκετά λεπτά χωρίς πρόβλημα

Ποια είναι τα οφέλη της

Πιο δυνατή πλάτη

Η σανίδα γυμνάζει τους μυς της πλάτης, των ώμων και του αυχένα. Συνιστάται για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων στον αυχένα και στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης.

Επιταχύνει τον μεταβολισμό

Η καθημερινή σανίδα βοηθάει να κάψετε περισσότερες θερμίδες από ότι οι υπόλοιπες ασκήσεις. Μάλιστα προτείνεται σε ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή. Μια προπόνηση των 10 λεπτών στην αρχή της μέρας σας, μπορεί να κάνει το μεταβολισμό σας να πετά.

Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Επειδή τεντώνεται και ισιώνει ο κορμός, το σώμα ευθυγραμμίζεται και έτσι συνηθίζετε να στέκεστε με όρθια πλάτη.

Γυμνασμένοι γλουτοί

Η άσκηση αυτή γυμνάζει τους μυς των γλουτών και τους οπίσθιους μηριαίους μύες. Έτσι συμβάλλει στην τόνωση των γλουτών και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού στην πλάτη και την σπονδυλική στήλη

Η σανίδα όχι μόνο μειώνει σημαντικά τον πόνο στην πλάτη, αλλά επίσης ενισχύει τους μύες σας και εξασφαλίζει την  υποστήριξη για ολόκληρη την πλάτη σας, ειδικά στις περιοχές γύρω από την ανώτερη πλάτη σας.

Ευλυγισία

Η ευλυγισία είναι ένα βασικό πλεονέκτημα του να κάνετε σανίδες τακτικά, γιατί  αυτή η μορφή άσκησης διαστέλλει και εκτείνει  όλες τις ομάδες των  οπίσθιων μυών-  τους ώμους, τις  ωμοπλάτες και την κλείδα-  ενώ επίσης εκτείνει τις καμάρες και τα δάχτυλα των ποδιών σας.

Εσείς πόση ώρα αντέχετε σε σανίδα;