Παρότι αδιαμφισβήτητα η άσκηση κάνει καλό στο σώμα και στο πνεύμα μας, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και να ακούμε το σώμα μας ειδικά όταν πρωτοξεκινάμε να γυμναζόμαστε, όταν γυμναζόμαστε ενώ είμαστε ήδη κουρασμένοι σωματικά ή μετά από μια μεγάλη περίοδο αποχής.
Οι μυϊκοί πόνοι μετά τη γυμναστική συμβαίνουν επειδή οι μύες επιβαρύνονται με φορτία στα οποία δεν είναι συνηθισμένοι. Με άλλα λόγια, οι πόνοι εκδηλώνονται όταν η γυμναστική είναι πιο έντονη απ’ ότι συνήθως ή όταν εκγυμνάζονται «παραμελημένες» μυϊκές ομάδες του σώματος.
Οι μυϊκοί τραυματισμοί είναι συνήθως μικρά σχισίματα στους μύες, όπου ουσιαστικά τραυματίζονται οι ίνες τους. Αυτό προκαλεί πόνο και δυσλειτουργία στο μυ.
Όταν συμβούν τέτοιου είδους βλάβες, ενεργοποιούνται κάποιοι μηχανισμοί ώστε να τις αποκαταστήσουν. Συγκεκριμένα, αποστέλλονται στο σημείο λευκά αιμοσφαίρια, υγρά και άλλα θρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν στην ανάπλαση και την ανάρρωση. Αναπόφευκτα, η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από έναν βαθμό οιδήματος, φλεγμονής και πόνου.
Είναι επικίνδυνες;
Τις περισσότερες φορές, αυτές οι μικροβλάβες δεν είναι επικίνδυνες. Μάλιστα θα λέγαμε ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας ανάπτυξης της μυϊκής μάζας. Ο πόνος θα είναι εντονότερος τις πρώτες 24-48 ώρες.
Γυμνάζεστε συστηματικά;
Σε αυτή την περίπτωση, κανονικά δεν θα έπρεπε να νιώθετε πόνο μετά τη γυμναστική. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, πρέπει μάλλον να επανεξετάσετε τις συνήθειες σας. Σωστή διατροφή, επαρκής και καλός ύπνος, κινητικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και προθέρμανση/διατάσεις πριν και μετά τη γυμναστική, εξασφαλίζουν την αποφυγή ενοχλήσεων στα γυμνασμένα άτομα.
Ξεκινήσατε τώρα τη γυμναστική;
Τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε με ήπια άσκηση και σταδιακά να αυξάνετε την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεων σας. Μη παραλείψετε ποτέ την προθέρμανση πριν τη γυμναστική και τις διατάσεις μετά το τέλος της προπόνησης. Να τρώτε κάτι πριν τη γυμναστική για να έχετε ενέργεια και μετά να αναπληρώνετε θερμίδες και υγρά με ένα ελαφρύ σνακ και νερό ή κάποιο αθλητικό ποτό. Τέλος να παραμένετε δραστήριοι τις ώρες που ακολουθούν την προπόνησή σας, καθώς η μετάβαση από την άσκηση στην απόλυτη ακινησία είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε πόνους.
Το σώμα μας έχει φωνή και είναι ο πόνος που νιώθουμε. Μη κλείνετε τα αυτιά σας στον πόνο!