Υδατάνθρακες: Οι καλοί και οι κακοί

Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν τους υδατάνθρακες λέγοντας ότι κάνουν κακό στην υγεία μας. Στην πραγματικότητα όμως, αποτελούν βασικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, την σημαντικότερη πηγή ενέργειας και βοηθούν στην καύση του λίπους αν καταναλωθούν σωστά.

Οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται από το σώμα για παραγωγή γλυκόζης, κάτι που μας δίνει άμεση ενέργεια. Διασπώνται από το ένζυμο αμυλάση και ύστερα σε μορφή γλυκόζης αποθηκεύονται σε συκώτι και μύες για μελλοντική χρήση.

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες το ίδιο

Στην ουσία υπάρχουν 2 κατηγορίες υδατανθράκων, οι “καλοί” και οι “κακοί” ή όπως λέγονται με την επίσημη ονομασία τους, οι σύνθετοι και οι απλοί!

Σύνθετοι θεωρούνται οι υδατάνθρακες που απορροφούνται πιο αργά συγκριτικά από τους απλούς.

Μεγάλη ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων μπορούμε να βρούμε στα δημητριακά ολικής άλεσης και στα όσπρια που περιέχουν μεγαλύτερες αλυσίδες μορίων σακχάρων. Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τους αποδομήσει και να τους χρησιμοποιήσει- που με την σειρά του σημαίνει πως μας προσφέρουν περισσότερη ενέργεια.

Οι απλοί υδατάνθρακες σχηματίζονται από εύπεπτα, βασικά σάκχαρα, που δεν έχουν μεγάλη διατροφική αξία για τον οργανισμό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα απλού υδατάνθρακα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, που όμως διαφέρουν από άλλα φαγητά με απλούς υδατάνθρακες, όπως τα γλυκά. Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στα φρούτα και στα λαχανικά αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τα σάκχαρά τους, καθυστερώντας τη διαδικασία της πέψης, ουσιαστικά κάνοντάς τους να μοιάζουν με σύνθετους υδατάνθρακες.

Σε γενικές γραμμές, οι υδατάνθρακες πρέπει να έχουν θέση στην καθημερινή σας διατροφή ακόμη το βράδυ και είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Διατροφές υπερβολικά χαμηλές σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, μιας και χωρίς τη λήψη τους το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει το λίπος, ενώ μπορεί να προκληθούν προβλήματα και στην εγκεφαλική λειτουργία. Επιπρόσθετα, οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στο μακροπρόθεσμη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αρκεί να καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πάμε όμως να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα:

Καλοί Υδατάνθρακες

  • Μούσλι
  • Βρώμη
  • Ζυμαρικά ολικής άλεσης
  • Ρυζογκοφρέτες
  • Ρύζι με φλοιό
  • Πλιγούρι

Κακοί Υδατάνθρακες

  • Αναψυκτικά
  • Καραμέλες
  • Σιρόπια του εμπορίου
  • Ζάχαρη
  • Λευκό ρύζι, λευκό ψωμί και λευκά ζυμαρικά
  • Πατάτες (που είναι μεν σύνθετος υδατάνθρακας, αλλά στον σώμα αντιδρούν σαν απλός υδατάνθρακας)
  • Αρτοποιήματα και γλυκά

 

Συμπέρασμα

Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι πλούσιοι σε ζάχαρη και θα πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται σπάνια, ενώ οι φυσικοί υδατάνθρακες θα πρέπει να προτιμώνται μέσα από επιλογές ολικής άλεσης, οσπρίων, λαχανικών και φρούτων.