Λειτουργική Προπόνηση: Τι είναι και που βοηθάει

Οι περισσότεροι από εμάς γυμναζόμαστε επειδή θέλουμε να χάσουμε βάρος, να διατηρήσουμε σταθερό αυτό που έχουμε, να τονωθούμε και να απαλλαγούμε από το στρες. Όλοι αυτοί είναι πολύ καλοί λόγοι για να ξεκινήσει κάποιος γυμναστική, όμως πολλές φορές χρειαζόμαστε και ένα είδος εκγύμνασης που θα εκπαιδεύσει το σώμα μας να εκτελεί καλύτερα τις καθημερινές του δραστηριότητες. Αυτό το είδος της εκγύμνασης ονομάζεται “Λειτουργική Προπόνηση” (Functional Training).

Το αποτέλεσμα της λειτουργικής προπόνησης είναι η βελτίωση της ευκινησίας, των αντανακλαστικών, της σταθερότητας και της ταχύτητας του σώματος, έτσι ώστε να εκτελεί με μεγαλύτερη ευκολία τις καθημερινές κινήσεις.

Ένα χαρακτηριστικό της Λειτουργικής Προπόνησης είναι ότι επικεντρώνεται στις κινήσεις του σώματος και όχι στους μύες. Σύμφωνα με τη Λειτουργική Προπόνηση, δύο είναι τα προβλήματα της κλασικής γυμναστικής. Το πρώτο είναι ότι επικεντρώνεται σε μεμονωμένες μυϊκές ομάδες και το δεύτερο ότι όλες οι ασκήσεις γίνονται με ένα συγκεκριμένο μοτίβο, δηλαδή με κινήσεις εμπρός και πίσω, περιλαμβάνοντας μόνο κλασικές ασκήσεις όπως squats και τρέξιμο. Το θέμα όμως είναι ότι το ανθρώπινο σώμα δεν χρησιμοποιεί μόνο 1 μυϊκή ομάδα όταν κινείται και επιπλέον δεν κάνει μόνο κινήσεις εμπρός και πίσω.

Για να χαρακτηριστεί η προπόνηση λειτουργική πρέπει οι ασκήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα προπόνησης να συγκεντρώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Να διατηρούν οριακά το κέντρο βάρους του σώματος πάνω από τη βάση στήριξής του
  • Να συνδυάζονται ασκήσεις ανοικτής και κλειστής αλυσίδας κίνησης
  • Να βελτιώνουν τη νευρομυϊκή συναρμογή
  • Να εξασφαλίζεται η ισορροπία δύναμης μεταξύ αγωνιστών και ανταγωνιστών μυών
  • Να ενεργοποιούνται οι μύες σταθεροποίησης
  • Να χρησιμοποιείται το ενεργό εύρος κίνησης
  • Να χρησιμοποιούνται τα ελαστικά στοιχεία των μυών
  • Να αυξάνουν την ταχύτητα αντίδρασης
  • Να προσφέρουν κάθετη και μη-κάθετη αντίσταση
  • Να δίνουν δυνατότητα κίνησης σε όλες τις κατευθύνσεις

Η Λειτουργική Προπόνηση πραγματοποιείται με τη βοήθεια σύγχρονων μηχανημάτων με τροχαλίες, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο αφού οι καθημερινές κινήσεις μπορούν να αντιγραφούν εύκολα με τη βοήθεια αλτήρων, fit ball, medicine balls, λάστιχων, foam rollers, δίσκων ισορροπίας.

Βέβαια αυτό που μπορεί να είναι καλό για ένα άτομο, μπορεί να μην ωφελεί το ίδιο κάποιο άλλο. Γι’αυτό το λόγο, τα προγράμματα λειτουργικής προπόνησης σχεδιάζονται με βάση τη λειτουργική αξιολόγηση του μυοσκελετικού συστήματος του ατόμου και οι ασκήσεις διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο.

Κλείστε σήμερα κιόλας ένα ΔΩΡΕΑΝ δοκιμαστικό εδώ