7+1 πηγές φυτικών πρωτεϊνών

Οι πρωτεΐνες αποτελούν το απαραίτητο δομικό υλικό που «χτίζει» ιστούς όπως οι μύες, τα νύχια και τα μαλλιά ή αναπληρώνει τις φθορές τους. Για όσους νηστεύουν αλλά και για όσους απλά βαρέθηκαν τα αυγά και το κοτόπουλο τα νέα είναι καλά! Υπάρχουν δεκάδες φυτικές επιλογές για να πάρετε τις πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας οι οποίες μάλιστα είναι εξαιρετικά θρεπτικές. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, ωστόσο, είναι ότι οι φυτικές πρωτεΐνες είναι «ατελείς» πρωτεΐνες, που σημαίνει ότι δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Πλιγούρι

Συγκρινόμενο με το μη εμπλουτισμένο λευκό ρύζι το πλιγούρι έχει περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και τα υψηλότερα επίπεδα των περισσοτέρων βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Περιέχει περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια όμως δεν είναι μόνο ένα καλό ορεκτικό: οχτώ μίσχοι σπαραγγιού έχουν 3,10 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τόσο μικρά κι όμως τόσο ισχυρά!

Φακές

Οι φακές έχουν υψηλής περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Μπορείτε να προσλάβετε περίπου 9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μισό φλιτζάνι μαγειρεμένης φακής. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης μεγάλης διατροφικής αξίας, ισάξια του κρέατος. Μπορείτε να βρείτε 6 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μισό φλιτζάνι ρεβίθια. Επιπλέον δεν περιέχουν νάτριο και χοληστερόλη.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι πηγή  μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, με πολύ χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και καθόλου χοληστερόλη. Μία χούφτα αμυγδάλων παρέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Ε, που είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον σε ένα ¼ του φλιτζανιού αμύγδαλα μπορείτε να βρείτε 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Αρακάς

Τα τρόφιμα στην οικογένεια των ψυχανθών είναι καλές πηγές πρωτεΐνης για χορτοφάγους, και τα μπιζέλια δεν αποτελούν εξαίρεση. Ένα φλιτζάνι περιέχει 7,9 γραμμάρια, περίπου το ίδιο με ένα φλιτζάνι γάλα.

Κουνουπίδι

Το ξέρουμε ότι δεν είναι η πρώτη επιλογή για κανέναν. Όμως μία κούπα μαγειρεμένου κουνουπιδιού ισοδυναμεί με 2,30 γραμμάρια πρωτεΐνης και πλήθος θρεπτικών συστατικών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Βρώμη

Μία κούπα μαγειρεμένης βρώμης περιέχει το εντυπωσιακό ποσό των 6,09 γραμμαρίων πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βοηθάει στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Απολαύστε την το πρωί ανακατεμένη με μερικά κομμάτια μπανάνας και λίγη κανέλα.