20 Μύθοι για τη Yoga

ΜΥΘΟΣ No 1. Το να πιει κανείς νερό κατά τη διάρκεια του μαθήματος δεν επιτρέπεται γιατί «σβήνει» την ενέργεια. 

Νερό, μερικές γουλιές σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να πίνει κανείς κατά τη διάρκεια του μαθήματος Yoga.  Θα ήταν αδύνατο τόσο εύκολα, με 2-3 γουλιές νερό να επηρεαστεί η ενέργειά μας, πόσο μάλλον να σβήσει.

ΜΥΘΟΣ No 2.  Οι γυναίκες, όταν είναι αδιάθετες, δεν ενδείκνυται να συμμετέχουν σε ένα μάθημα Yoga ή δεν επιτρέπεται να κάνουν κάποιες συγκεκριμένες στάσεις της Yoga.

Η Yoga είναι ένα σύστημα που μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τη κατάσταση, τη διάθεση και τις αντοχές του σώματός μας.  Επιτρέπονται όλες οι στάσεις Yoga όταν οι γυναίκες είναι αδιάθετες, εφόσον οι ίδιες δεν έχουν πόνο κατά τη διάρκεια της στάσης ή δεν έχουν παρατηρήσει κάποια αλλαγή στον κύκλο της περιόδου τους.  Σε αντιπαράθεση του μύθου, υπάρχουν και αρκετές στάσεις στη Yoga που καταπραΰνουν και βοηθούν στον πόνο της περιόδου.

ΜΥΘΟΣ No 3. Όταν έχει πανσέληνο δεν επιτρέπεται να κάνεις Yoga, γιατί μπορεί ακόμα και να τραυματιστείς. 

Yoga μπορεί κανείς να κάνει όλες τις ημέρες του μήνα, χωρίς καμία εξαίρεση.  Τραυματισμός μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε μέρα του μήνα εάν δεν είμαστε προσεκτικοί και πιέζουμε το σώμα μας αλλά και όταν δεν έχουμε προετοιμάσει το σώμα ή προθερμανθεί κατάλληλα για κάποιες συγκεκριμένες στάσεις.

ΜΥΘΟΣ No 4.  Η Yoga επιλέγεται κυρίως από γυναίκες.

Σε μία τάξη Yoga η πλειοψηφία μπορεί να αποτελείται ακόμη από γυναίκες, γιατί στατιστικά εκείνες διαθέτουν λίγο περισσότερο χρόνο για την περιποίηση του ατόμου τους, αναζητούν διαφορετικούς τρόπους άσκησης και είναι γενικά λίγο πιο ευλύγιστες σε σχέση με τους άντρες.  Αντίθετα όμως από τις γυναίκες, οι άντρες έχουν δύναμη που τους βοηθάει να αντισταθμίσουν τη μικρότερη ευλυγισία.  Άλλωστε η ιστορία της Yoga και η  προέλευσή της είναι από άνδρες μοναχούς στην Ινδία και στην Ινδία είναι μία κατεξοχήν αντρική δραστηριότητα. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνδρες στις Δυτικές χώρες ανακαλύπτουν και αγαπούν τη Yoga κάνοντάς την ένα απαραίτητο κομμάτι της ζωής τους για άσκηση και ευεξία.

ΜΥΘΟΣ No 5. Για να συμμετέχεις στη Yoga απαιτούνται πολλή ευλυγισία και δύναμη.

Η δύναμη και η ευλυγισία δεν είναι φυσικά προϋποθέσεις για να συμμετέχει κάποιος σε μία τάξη, αλλά δευτερογενή οφέλη και αποκτώνται σταδιακά με την άσκηση και την πρακτική στη Yoga. Πρωταρχικός σκοπός της Yoga είναι να αναπνέουμε πιο βαθιά έτσι ώστε το κάθε κύτταρο του σώματος να οξυγονωθεί.

ΜΥΘΟΣ No 6. Η Yoga δεν αποτελεί  έναν ολοκληρωμένο τρόπο για να γυμνάσεις το σώμα σου, είναι ένα είδος χορού. 

Με τη Yoga γυμνάζει όλους τους μύες του σώματος ακολουθώντας μια σειρά ασκήσεων μαζί με την αναπνοή. Η αναπνοή συγχρονίζεται με κάθε κίνηση του σώματός, οι διάφορες στάσεις γυμνάζουν όχι μόνο όλους τους μύες αλλά και τα εσωτερικά όργανα καθώς η αναπνοή τα κινεί αλλά και οξυγονώνει κάθε κύτταρο τους.  Η στάσεις της Yoga δυναμώνουν το σώμα προσφέροντας του αντοχή, ισορροπία και ευλυγισία, τρία στοιχεία που συνθέτουν μία δομημένη και πλήρη άσκηση για κάθε τύπο σώματος.

ΜΥΘΟΣ No 7. Η Yoga είναι μοναχική δραστηριότητα.

Η Yoga είναι μια δραστηριότητα που ενώνει όλους τους ανθρώπους αφού το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα στρώμα και ένα μεγάλο χαμόγελο. Πολλές δημοφιλείς και πολυπληθείς διοργανώσεις (Yoga Events) κάθε χρόνο διεξάγονται σε πάρα πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

ΜΥΘΟΣ No 8. Η Yoga είναι για συγκεκριμένες ιδιοσυγκρασίες ανθρώπων.

Η Yoga αν και τις προηγούμενες δεκαετίες διαδόθηκε στη Δύση από τους λάτρεις των ανατολικών φιλοσοφιών, δεν απευθύνεται πλέον μόνο στους τους «ψαγμένους» ή τους «εναλλακτικούς». Στη Βόρεια Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον μια ευχάριστη τακτική δραστηριότητα για μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και διαδίδεται ακόμη περισσότερο με ραγδαίους ρυθμούς. Η Yoga είναι για Όλους, για κάθε τύπο ανθρώπου που έχει κορεστεί από τα συνηθισμένα συστήματα που γυμνάζουν το σώμα. Η Yoga είναι σύστημα που απευθύνεται σε όλους: νέους, μεγαλύτερους, φοιτητές, εργαζόμενους, επιχειρηματίες, νοικοκυρές, μητέρες, συνταξιούχους, ηλικιωμένους και παιδιά.

ΜΥΘΟΣ No 9. Η Yoga είναι ένα είδος θρησκείας.

Η Yoga δεν έχει καμία σχέση ή ανάμειξη με οποιαδήποτε θρησκεία. Μπορεί στο παρελθόν να ήταν έμμεσα συνυφασμένη με τις ανατολικές φιλοσοφίες και θρησκευτικές τάσεις. Πρώτον, επειδή τη χρησιμοποιούν για τις ευεργετικές της ιδιότητες (ευεξία, άσκηση και αυτοσυγκέντρωση) στην Ινδία οι μοναχοί διαφόρων τοπικών θρησκειών και φιλοσοφικών ρευμάτων και δεύτερον επειδή έγινε γνωστή στο Δυτικό κόσμο από τους κατοίκους των δυτικών χωρών που ενστερνίζονταν ανατολικά φιλοσοφικά και θρησκευτικά ρεύματα και ασκούσαν τη Yoga.

ΜΥΘΟΣ No 10. Η Yoga πρέπει να γίνεται μόνο το πρωί.

Όπως και κάθε είδος άσκησης, ο καθένας μπορεί να επιλέγει να κάνει Yoga στον ελεύθερό του χρόνο. Συνήθως όταν η γυμναστική γίνεται το πρωί, το σώμα ξυπνάει και παίρνει πολύ ενέργεια για όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οπότε η Yoga μπορεί μεν να προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη αν γίνει νωρίς το πρωί αλλά αυτό δεν είναι αναγκαία ούτε απαραίτητη προϋπόθεση.

ΜΥΘΟΣ No 11. Μετά από ένα μάθημα Yoga δεν πρέπει να κάνεις τίποτε άλλο εκτός από χαλάρωση και ξεκούραση και δεν πρέπει συνδυάζεις άλλα προγράμματα άσκησης την ίδια μέρα που κάνεις Yoga.

Την ενέργεια που αποκτά κανείς μετά από οποιοδήποτε μάθημα Yoga δεν τη χάνει και μπορεί να συνεχίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα του προσφέρει ευχαρίστηση είτε να συνεχίσει την γυμναστική κάνοντας αερόβια άσκηση, κολύμπι, είτε και να βγει να διασκεδάσει. Τα ίδια ισχύουν και επιθυμεί κανείς να κάνει και πριν τη Yoga.

ΜΥΘΟΣ No 12. Κάποιος που κάνει Yoga πρέπει να είναι χορτοφάγος και να απομακρύνει το κρέας από τη διατροφή του.

Κάθε οργανισμός χρειάζεται συγκεκριμένα στοιχεία μέσα από τροφές για να λειτουργεί φυσιολογικά και είναι αδύνατο να πάρει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται εάν περιορίσει ή διακόψει τις αντίστοιχες τροφές. Πολλοί οργανισμοί μπορεί μπλοκάρουν ή ακόμα και να αυξηθεί το σωματικό τους βάρος όταν διακόπτουν το κρέας. Πρέπει ο καθένας μας να ερευνήσει κατά πόσο ωφέλίμο θα είναι για τον οργανισμό του οποιαδήποτε αλλαγή στο διαιτολόγιό του. Σε σχέση με τη Yoga η επιλογή του να είναι κανείς χορτοφάγος ή όχι είναι ελεύθερη και δεν την επηρεάζει θετικά ή αρνητικά.

ΜΥΘΟΣ No 13. Οι Yogi (άνδρες) και οι Yogini (γυναίκες) πρέπει να αλλάξουν τρόπο ζωής να αφιερωθούν στη Yoga και να απομονωθούν από τις καθημερινές συνήθειες και εκδηλώσεις.

Ο στόχος για τον καθένα μας είναι να εμπλουτίσει τις χαρές της ζωής του με τη Yoga και όχι να στερηθεί τις χαρές της ζωής του λόγω της Yoga.    Κανείς δεν πρέπει να αποξενωθεί επειδή κάνει Yoga. Όποιος θέλει να επιλέξει τη ζωή του μοναχού είναι ελεύθερος να το κάνει, αλλά αυτό είναι δυνατό και ανεξάρτητα από τη Yoga. Η Yoga είναι ένας ξεχωριστός τρόπος να γυμνάσει κανείς σώμα και νου, χωρίς να χρειάζεται να απομονωθεί από την κοινωνία. Με τη Yoga μαθαίνεις καλύτερα πως να αντιδράς στα καθημερινά γεγονότα της σημερινής ζωής, εφόσον τα στοιχεία που κερδίζεις σε κάθε μάθημα γίνονται θεμέλια για την καθημερινή σου δράση.

ΜΥΘΟΣ No 14. Ο δάσκαλος της Yoga είναι και ο Guru σου για τα πάντα.

O δάσκαλος Yoga είναι το άτομο που σου μεταφέρει τη γνώση και σε μαθαίνει να κάνεις σωστά όλες τις στάσεις στη Yoga (asana), σε διδάσκει για τη φιλοσοφία της Yoga και σε μαθαίνει πως να δυναμώσεις κάθε σημείο στο σώμα και ισορροπήσεις το νου σου. Με τον τρόπο αυτό και χωρίς να είναι απαραίτητη η διαρκής κατεύθυνση από το δάσκαλο, κάθε μαθητής πρέπει πλέον από μόνος του μπορεί να βαδίζει μπροστά και να προσπερνά τα τυχόν εμπόδια που εμφανίζονται. Μπορεί για όσο θέλει να ασκεί τη Yoga με το δάσκαλο του και να τον συμβουλεύεται, αλλά να μπορεί να λειτουργεί και ο ίδιος ο μαθητής ως δάσκαλος του εαυτού του.

ΜΥΘΟΣ No 15. Δεν επιτρέπεται να ξεπλένεσαι με νερό μετά από ένα μάθημα Yoga.

Πριν από οποιοδήποτε μάθημα και ακόμη περισσότερο πριν από μια ομαδική τάξη Yoga, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλή υγιεινή του σώματος αλλά και ο σεβασμός προς το υπόλοιπο σύνολο ατόμων που συμμετέχουν. Αλλά και μετά από ένα μάθημα που πολλές φορές αναλόγως με κάθε οργανισμό, προκαλείται ιδιαίτερη εφίδρωση του σώματος, όλες οι τοξίνες του οργανισμού αποβάλλονται και με τη βοήθεια του ιδρώτα. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο μπορεί να επιφέρει ακόμη περισσότερη αναζωογόνηση στο δέρμα εφόσον θα το απαλλάξει και επιφανειακά από τις τοξίνες. Το νερό άλλωστε πάντα χαλαρώνει και αναζωογονεί το σώμα.

ΜΥΘΟΣ No 16. Για να ξεκινήσεις μαθήματα Yoga θα πρέπει να ξεκινήσεις από μικρή ηλικία ή να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση.

Η ηλικία και η φυσική κατάσταση δεν είναι λόγοι που θα έπρεπε να εμποδίζουν ένα άτομο άνω των πενήντα ή εξήντα ετών, η κάποιον με πολλά περιττά κιλά βάρους να συμμετέχουν δημιουργικά σε μία τάξη Yoga. Απλά εάν κάποιος ξεκινήσει Yoga από μικρή ηλικία τότε το σώμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ευλυγισία και δύναμη. Κάποιο παχύ άτομο αν αρχίσει να συμμετέχει σε μαθήματα Yoga θα αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και βλέπει τα πράγματα, έτσι ώστε να αρχίζει να αλλάζει και τις συνήθειές του που τον οδήγησαν στα περιττά κιλά και πιθανότατα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα επανέλθει στα κανονικά του.

ΜΥΘΟΣ No 17. Η Yoga γιατρεύει ασθένειες.

Η Yoga δεν αποτελεί ιατρική αγωγή ούτε εναλλακτικό τρόπο ίασης ασθενειών, αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι αρκετά ωφέλιμη υποστηρικτικά σε πάρα πολλές περιπτώσεις και συνεισφέρει πολύ θετικά σε όποια θεραπευτική αγωγή ακολουθείται. Η Yoga είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στο να ανακουφίζει από ορισμένες παθήσεις, από πόνους στη πλάτη, προβλήματα στον αυχένα, αναπνευστικά προβλήματα, διαταραχές λόγω άγχους, λόγω έλκους, εξαιτίας κρίσεων πανικού, ή κατάθλιψης ή απλά στην απώλεια ανεπιθύμητου βάρος. Η υποστηρικτική ικανότητα της Yoga σε πολλές ασθένειες και διάφορα προβλήματα ιατρικής φύσεως, είναι πολύ θετικό γεγονός γιατί πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι η Yoga είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό από αυτό το οποίο πίστευαν ότι είναι και προσφέρει πολλά παραπάνω από αυτά για τα οποία την ξεκίνησαν.

ΜΥΘΟΣ No 18. Ένας δάσκαλος Yoga θα πρέπει να μπορεί να εκτελεί όλες τις στάσεις Yoga ακόμα και τις πιο προχωρημένες και μάλιστα άψογα.

Όπως ισχύει σε κάθε είδος εκπαίδευσης, για παράδειγμα στην εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας, άλλοι δάσκαλοι είναι πολύ καλοί στο επίπεδο Lower και άλλοι στο Proficiency. Αυτό είναι δυνατόν με την προϋπόθεση ότι κάθε δάσκαλος γνωρίζει και μεταδίδει άριστα το συγκεκριμένο γνωστικό του αντικείμενο. Το ίδιο ισχύει και στη Yoga. Υπάρχουν δάσκαλοι που μπορούν να κάνουν εξαιρετικά μαθήματα Yoga, άλλοι σε αρχάριους και άλλοι σε προχωρημένους. Όσοι διδάσκουν σε αρχάριους αρκεί να μπορούν να καθοδηγήσουν τους μαθητές σωστά στο επίπεδο αυτό, χωρίς να είναι αναγκαίο να πρέπει να παρουσιάσουν οι ίδιοι διάφορες στάσεις από πολύ πιο προχωρημένα επίπεδα.

ΜΥΘΟΣ No 19. Σε ένα μάθημα Yoga θα πρέπει πάντα να έχεις τα μάτια ανοιχτά και να κοιτάς προς ένα συγκεκριμένο σημείο.

Επειδή η Yoga δεν είναι άσκηση μόνο σωματική αλλά προχωρά κανείς και πιο βαθιά, κατά τη διάρκεια της άσκησης, για να στείλει κανείς την αναπνοή βαθιά σε συγκεκριμένα σημεία που θέλει, όπως για παράδειγμα γίνεται στη Forrest Yoga, θα ακούσει το δάσκαλο να συχνά να λέει «να οδηγήσετε την αναπνοή σας στη λεκάνη σας», ή «στο πίσω μέρος της πλάτης σας» ή σε κάποιο ειδικό σημείο που κάθε μαθητής έχει ανάγκη ώστε να το ξεμπλοκάρει. Τότε που πραγματικά μπαίνει κανείς πιο βαθιά, για να εστιάσει την προσοχή του, ίσως εάν κλείσει τα μάτια του και αναπνέει βαθιά σε εκείνο το σημείο, τότε το καταφέρει ακόμη καλύτερα με εστιασμένη προσοχή και εστιασμένη αναπνοή.

ΜΥΘΟΣ No 20. Δεν επιτρέπεται να γελά κανείς κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος Yoga, αλλά να είμαστε όλοι πάντα σοβαροί.

Σε ένα μάθημα Yoga μπορεί κάθε άνθρωπος να εκφραστεί ελεύθερα και να βγάλει τα συναισθήματά του στην επιφάνεια είτε αυτά είναι γέλιο, είτε εκτόνωση θυμού, ή ακόμα και κλάμα. Σημειωτέον ότι υπάρχει και ακόμη και ένα εξειδικευμένο είδος Yoga, η Laughter Yoga, με κύριο και απώτερο σκοπό να ΄συμμετέχει κανείς σε ένα μάθημα Yoga ειδικά για εκφραστεί και να εκτονωθεί μέσα από το γέλιο, περνώντας από όλα τα στάδια, από το χαμόγελο και το απλό γέλιο, στο έντονο και δυνατό γέλιο, φτάνοντας μέχρι το γνωστό ξεκάρδισμα.

 

 

Πηγή: www.allinyoga.com/myths_about_yoga.asp