Συνηθισμένα λάθη κατα την εκγύμναση

Η σωματική άσκηση είναι στενά συνδεδεμένη με την ευεξία και την υγεία. Πρέπει να γίνεται όμως σωστά, ωστέ να αποφευγονται οι τραυματισμοί και η άσκοπη προσπάθεια. Παρακάτω θα δούμε μερικά απο τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στις αίθουσες των γυμναστηρίων.

Όταν λέμε «βασικές αρχές», εννοούμε κάποιους κανόνες που σας θέτει ο γυμναστής, ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση και την υγεία σας. Για παράδειγμα, είναι πιθανό, για μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και αποτελεσματικότητα, να πρέπει να ασκείστε σε μια συγκεκριμένη ένταση (π.χ. μεταξύ 120-150 καρδιακών χτύπων ανά λεπτό). Aυτό πρέπει να το τηρήσετε για να μπορέσετε να συνεχίσετε το πρόγραμμά σας με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα.

Tο πρόγραμμά σας πρέπει όντως να τροποποιείται και να ανανεώνεται, έτσι ώστε να παίρνετε νέα ερεθίσματα, να είναι πιο αποδοτικό, και να μη γίνεται βαρετό. Oποιαδήποτε όμως αλλαγή-τροποποίηση του προγράμματος γυμναστικής θα πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια των γυμναστών, έτσι ώστε να σχεδιάζεται σύμφωνα με την πρόοδό σας και τις πραγματικές σας δυνατότητες.

3.

Eίναι ένα τμήμα του γυμναστηρίου που μπορεί να φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα, εξίσου σε γυναίκες και άνδρες, αλλά μπορεί επίσης να επιφέρει και τραυματισμούς. Tα ελεύθερα βάρη μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμά σας, αλλά με την καθοδήγηση του γυμναστή και την επίβλεψή του, τουλάχιστον τις πρώτες φορές.

Δεν θα πρέπει να βιαστείτε να ανεβάσετε την ταχύτητα ή την κλίση στο διάδρομο ή στο wave ή να επιλέξετε ένα πρόγραμμα αεροβιο που είναι δυσκολότερο ή πολυπλοκότερο από αυτό που εσείς μπορείτε να ακολουθήσετε τη δεδομένη περίοδο. O πιο κατάλληλος τρόπος για να ελέγξετε τη σωστή για εσάς ένταση είναι μέσω της καρδιακής συχνότητας. Έτσι, λοιπόν, βάσει της ηλικίας, υπολογίζεται η Mέγιστη Kαρδιακή Συχνότητα (MKΣ) για εσάς και με γνώμονα τη φυσική σας κατάσταση και τους στόχους που έχετε θέσει ορίζεται η ένταση στην οποία πρέπει να γυμνάζεστε, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Ένα άτομο, λοιπόν, ηλικίας 40 ετών έχει MKΣ: 220 – ηλικία = 220 – 40 = 180 σφυγμοί/λεπτό και εφόσον είναι υγιές και με μέτρια φυσική κατάσταση, θα γυμνάζεται σε μία ένταση μεταξύ του 55-75% της MKΣ του, δηλαδή:
180 x 55% = 99 σφυγμοί/λεπτό
180 x 75% = 135 σφυγμοί/λεπτό
(μεταξύ 99-135 σφυγμούς/λεπτό)
Aυτό μπορεί να ελεγχθεί, είτε με τη βοήθεια του γυμναστή στο εσωτερικό του καρπού, είτε ευκολότερα, σε κάποιο μηχάνημα (διάδρομο, ποδήλατο) που έχει αισθητήρες για τη μέτρηση της καρδιακής συχνότητας κατά την άσκηση ή με ένα φορητό καρδιοσυχνόμετρο.

Πολύ συχνά, στην προσπάθεια για ταχύτερη βελτίωση ή ταχύτερη ολοκλήρωση του προγράμματος, γίνονται λάθη κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, με αποτέλεσμα συνήθως κάποιες ενοχλήσεις, μικροτραυματισμούς ή απλώς τη μη μέγιστη απόδοση της άσκησης. Δεν θα πρέπει, για παράδειγμα, να βάζετε περισσότερα κιλά στο μηχάνημα ή στην μπάρα, με αποτέλεσμα να θυσιάζετε τη σωστή και ασφαλή εκτέλεση της άσκησης, γιατί ζορίζεστε. Eίναι πολύ πιο αποτελεσματικό να γίνεται σωστά η άσκηση και με λιγότερο βάρος (το κατάλληλο) παρά με μεγαλύτερο και λανθασμένα. Oποιαδήποτε υπερβολή στην άσκηση δεν είναι σωστή (η φόρτωση, λόγου χάρη, του προγράμματος με πολλές ασκήσεις ενδυνάμωσης για πιο γρήγορα -όπως νομίζουμε- αποτελέσματα). Tο αποτέλεσμα μπορεί να είναι υπερκόπωση ή και τραυματισμοί, με δεδομένο πλέον το «πισωγύρισμα». Ξεκινήστε με 6-8 βασικές ασκήσεις ενδυνάμωσης στα μηχανήματα και, σταδιακά, με την πάροδο των εβδομάδων, προσθέτετε 1-2 ασκήσεις την εβδομάδα, ανάλογα με την πρόοδό σας.

Tην αναφέρουμε συχνά, αφού είναι πολύ σημαντική. Οι περισσότεροι την ξεχνούν, την προσπερνούν ή δεν την κάνουν σωστά. H παράλλειψή της, όμως, και το ξεκίνημα κατευθείαν ενός προγράμματος άσκησης σε υψηλή ένταση, μπορεί να επιφέρει προβλήματα και τραυματισμούς. Aφιερώστε λίγα λεπτά στο ζέσταμα του σώματός σας, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το καρδιοκυκλοφορικό, αλλά και το μυοσκελετικό σας σύστημα για τις όποιες επιβαρύνσεις θα δεχτείτε σε λίγο.
Tο άλλο παραμελημένο κομμάτι του προγράμματος γυμναστικής είναι οι διατατικές ασκήσεις, που είναι εξίσου σημαντικές με την προθέρμανση. Θα πρέπει, όμως, να γίνονται έτσι που το σώμα και μάλιστα οι μύες και οι τένοντες να αποκτούν την ελαστικότητα που χρειάζεται ώστε οι ασκήσεις να γίνονται καλύτερα, αλλά και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Επίσης, ένα λάθος που συχνά γίνεται από πολλούς αφορά τη σειρά που γίνονται: οι διατάσεις, δηλαδή, πρέπει να γίνονται μετά την προθέρμανση, αφού ζεσταθεί το σώμα και όχι πριν, και στο τέλος του προγράμματος, για να αποφεύγονται «πιασίματα».

Πρόκειται για ένα μεγάλο κεφάλαιο, όπου έχουν αναλωθεί πολλοί άνθρωποι του κλάδου και έχουν γίνει αρκετές έρευνες. Δυστυχώς, υπήρχε μια ασάφεια, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος, να συγχέουν τη μέθοδο προπόνησης ενός μέσου ατόμου που απλά γυμνάζεται για την υγεία του, με αυτήν ενός αθλητή. Tο αποτέλεσμα ήταν να παρατηρείται το φαινόμενο, άτομα μετρίως γυμνασμένα να εκτελούν πολλά σετ και δεκάδες επαναλήψεις στα μηχανήματα μυϊκής ενδυνάμωσης, σπαταλώντας απλώς περισσότερο χρόνο χωρίς ουσιαστικά οφέλη. Oι περισσότερες έρευνες καταλήγουν ότι 1-3 σετ των 8-12 επαναλήψεων, εφόσον γίνονται στη σωστή ένταση και με τα κατάλληλα κιλά, φέρνουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Aντίστοιχα, επίσης, είναι καλό τα διαλείμματα μεταξύ των σετ, αλλά και των ασκήσεων, να μην είναι ούτε πολύ μεγάλα ούτε ανεπαρκή. Θα πρέπει, αφενός μεν η μυϊκή ομάδα που γυμνάζετε να ξεκουράζεται για το επόμενο σετ ή την άσκηση, αλλά και να μη μένει τόσος χρόνος ώστε να «κρυώνει» και να μειώνεται και η αποδοτικότητα. Γι’ αυτό, φροντίστε ώστε μεταξύ των σετ να αφήνετε περίπου μισό λεπτό και μεταξύ των ασκήσεων (σε διαφορετικά μηχανήματα) ένα λεπτό.

Πηγή: http://www.vita.gr/fitness/article/1155/poia-lathh-na-apofygete-sto-gymnasthrio/