Καλοκαίρι και διατροφή

Γιατί πρέπει να προσέξω την διατροφή μου?

Το χαρακτηριστικό της περιόδου του καλοκαιριού είναι οι δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν οι οποίες είναι συνέπεια των υψηλών θερμοκρασιών. Οι επιπτώσεις των αλλαγών στον οργανισμό είναι αυξημένη εφίδρωση με συνέπεια απώλεια απαραίτητων ηλεκτρολυτών, νερού και ενέργειας.

Επίσης οι ¨σκληρές¨ κλιματολογικές συνθήκες προκαλούν δυσφορία στον οργανισμό ιδίως σε περίπτωση κατανάλωσης μεγάλου γεύματος ή πολύ λιπαρών τροφών όταν αυτό γίνεται κάτω από υψηλές θερμοκρασίες. Το γεγονός είναι επιβαρυντικό για την λειτουργία του οργανισμού και της καρδιάς και πρέπει να ληφθεί υπόψη ιδίως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τέλος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα τρόφιμα και τα προϊόντα τροφίμων είναι πιο ευπαθή  και πρέπει να προσεχθεί η επιλογή και η συντήρησή τους για την σωστή ασφάλεια και υγιεινή του προϊόντος.

Τι πρέπει να κάνω?

Για να μπορέσουμε να λοιπόν να ανταπεξέλθουμε στις νέες, αυξημένες, ανάγκες του οργανισμού, λόγω της θερινής περιόδου, θα πρέπει να αλλάξουμε και τις διατροφικές μας συνήθειες. Αυτό γίνεται ακόμα πιο εύκολα με την ποικιλία καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών.

 

Η διατροφή μας πρέπει να είναι πιο ελαφριά και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Οι σαλάτες λαχανικών και οι φρουτοσαλάτες είναι θρεπτικές, δροσερές και είναι ιδανικές για την καλοκαιρινή περίοδο. Ακόμα δεν επιβαρύνουν το στομάχι, διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης και τροφοδοτούν τον οργανισμό με τις απαραίτητες βιταμίνες.

Αλκοόλ

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό. Ας αποφεύγονται λοιπόν τα αλκοολούχα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη, όπως βότκα, ουίσκι, τζιν και να προτιμώνται το κρασί και η μπύρα. Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση ποτού είναι : 1 μερίδα για τις γυναίκες, 2 μερίδες για τους άντρες (μπύρα ή κρασί).

Νερό

Η κατανάλωση νερού επιβάλλεται να είναι αυξημένη, καθώς το σώμα μας χάνει πολλά υγρά, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Επιβάλλεται να πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερού ημερησίως. Καλό είναι να αποφεύγονται τα αναψυκτικά, τα οποία δεν ξεδιψάνε και προσθέτουν κενές θερμίδες.

Μενού ημέρας για την παραλία

Και αν αποφασίσουμε να επισκεφτούμε την παραλία πως θα αντιμετωπίσουμε διατροφικά την ημέρα μας? Συνήθως το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει ολοήμερη επίσκεψη στην παραλία και γεύμα αργά το απόγευμα. Ε βάση αυτόν τον προγραμματισμό θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τα εξής

Πρωινό

Γάλα, δημητριακά ή κουλούρι ή ψωμί, μέλι ή μαρμελάδα, χυμό φρούτων

Ενδιάμεσα

Φρουτοσαλάτα, σάντουιτς ή τοστ (καλό είναι να μην περιέχει αλλαντικά)

Απόγευμα

Ψάρι ή θαλασσινά με πατάτες, σαλάτα εποχής

Μπριάμι με πατάτες, σαλάτα εποχής με τυρί

Βράδυ

Γιαούρτι με μέλι και φρούτα, καλαμπόκι ψητό

 

Τάσος Βαμβάκης

Κλινικός Διατροφολόγος