Προπόνηση με βάρη: Γιατί είναι σημαντική

Στον περισσότερο κόσμο υπάρχει η αίσθηση ότι τα βάρη είναι ένα είδος γυμναστικής που επιβαρύνει το σώμα και έχει μόνο αισθητικά οφέλη. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Η προπόνηση με αντιστάσεις έχει τρομερά οφέλη για την υγεία που πολλές φορές είναι σημαντικότερα από αυτά της αεροβικής άσκησης.

Όταν λέμε βάρη, εννοούμε την προπόνηση στην οποία χρησιμοποιούνται αντιστάσεις όπως το βάρος του σώματος, λάστιχα, βαράκια, kettlebells, medicine balls κα.

Ποια είναι όμως τα οφέλη;

Καις περισσότερο λίπος

Επιστημονικές έρευνες , έχουν δείξει ότι ο καλύτερος τρόπος να χάσει κανείς τα περιττά κιλά, χωρίς να χάσει μυϊκό όγκο είναι ο συνδυασμός αερόβιας προπόνησης με την προπόνηση με βάρη

Καις περισσότερες θερμίδες

Τα βάρη αυξάνουν τον αριθμό των θερμίδων που «καίτε» ενώ… κάθεστε στον καναπέ του σπιτιού σας. Αυτό συμβαίνει γιατί μετά το τέλος κάθε προπόνησής σας με βάρη, οι μύες σας χρειάζονται ενέργεια για να «επισκευάζουν» τις μυϊκές ίνες που καταστράφηκαν, καταναλώνοντας έτσι θερμίδες. Επίσης, τα βάρη «καίνε» περισσότερες θερμίδες και κατά τη διάρκεια των ασκήσεων (περίπου 231 θερμίδες για μια κυκλική προπόνηση οκτώ λεπτών με έξι ασκήσεις). Για να κάψετε τις ίδιες θερμίδες με αερόβια, θα πρέπει να τρέξετε με 16 χλμ/ώρα για τον ίδιο χρόνο.

Πιο γερά οστά

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας των ηλικιωμένων είναι η οστεοπόρωση, δηλαδή η απώλεια οστικής μάζας. Η οστεοπόρωση συχνά οδηγεί σε κατάγματα στην σπονδυλική στήλη, στο πλευρό, στο ισχίο κλπ. Έρευνες έχουν δείξει ότι έδειξαν ότι οι ασκήσεις με βάρη αυξάνουν την πυκνότητα στο σημείο των γοφών κατά 3,8% ενώ αυξάνουν τα επίπεδα της οστεοκαλσίνης στο αίμα (ουσία που συμβάλλει στην ενίσχυση των οστών) κατά 19%.

Καλύτερη διάθεση

Οι ενδορφίνες είναι χημικά που παράγει φυσικά το σώμα σου, τα οποία μπλοκάρουν τον πόνο και σου φτιάχνουν την διάθεση. Οι ενδορφίνες παράγονται μετά από έντονη σωματική άσκηση. Όσο ψυχολογικά χάλια και να νιώθεις, τα βάρη θα σε κάνουν ευτυχισμένο και θα νιώθεις συνεχώς ανεβασμένος γεμάτος ενέργεια.