Ανειδίκευτοι Personal Trainers: Πώς να προστατευτείτε

Θα εμπιστευόσασταν ποτέ μία γιατρό που θα σας έλεγε ότι η μόνη εμπειρία της είναι ως γραμματέας στο ιατρείο ενός μεγαλογιατρού; Γιατί να το κάνετε λοιπόν με έναν personal trainer;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο παρατηρείται αύξηση των περιπτώσεων όπου μη πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής ασκούν το επάγγελμα χαρίζοντας στους εαυτούς τους τον τίτλο του γυμναστή ή personal trainer, χωρίς να έχουν κάποια ουσιαστική κατάρτιση.

Αυτό οφείλεται κυρίως σε κενά που υπάρχουν στο νομοθετικό πλαίσιο καθώς και στην αδιαφορία των επαγγελματιών του κλάδου.

Ποιοι δεν ανήκουν στην κατηγορία του personal trainer:

Διάφοροι bodybuilders που έχουν καταφέρει να φτιάξουν ένα αρκετά γυμνασμένο σώμα, συνήθως με επικίνδυνους για την υγεία τρόπους και προσλαμβάνονται από τα γυμναστήρια για να παρέχουν τις «πολύτιμες» συμβουλές και γνώσεις τους – οι οποίες συνήθως δεν έχουν καμία απόδειξη! Μαζί με αυτές τις γνώσεις, συνήθως προσφέρουν και προτάσεις για «μαγικά» βαζάκια που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα.

Πρώην αθλητές. Είναι άτομα που έχουν βιώσει τόσο καλές όσο και κακές προπονητικές μεθόδους όντας ενεργοί αθλητές. Το κακό όμως είναι ότι έχουν έλλειψη ολοκληρωμένης αντίληψης της φυσιολογίας και της ανατομίας του σώματος. Τους λείπει δηλαδή η επαγγελματική κατάρτιση.

Όσοι δεν είναι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ αλλά ιδιωτικών σχολών με μαθήματα σεμιναριακού τύπου που πραγματοποιούνται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δίνοντας τους τον τίτλο του personal trainer.

Άτομα που ανοίγουν ένα χώρο άσκησης αποφασίζοντας να αγνοήσουν την υποχρέωση τους να καταθέσουν στην αρμόδια υπηρεσία το πτυχίο ενός καθηγητή Φυσικής Αγωγής που θα έχει καθήκοντα διευθυντή, δηλαδή υπευθύνου.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Οφείλουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και να επιλέξουμε με μεγάλη προσοχή τον επαγγελματία που θα μας προπονήσει. Μη πέφτετε θύματα σε μεγάλα λόγια όπως «εκπληκτικά αποτελέσματα» ή «μαγικές συνταγές».

Ο ΕΟΠΠΕΠ, εκτός από φορέας πιστοποίησης, έπρεπε να διαθέτει βάση δεδομένων των επαγγελματιών της φυσικής άσκησης, η οποία θα επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε αυτή τη βάση δεδομένων θα μπορούν να έχουν την ανάλογη πρόσβαση ιδιώτες αλλά και επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι αναζητούν την επαλήθευση ενός βιογραφικού ή σε άλλη περίπτωση την εξεύρεση ενός κατάλληλου βιογραφικού για συγκεκριμένη θέση.

Από τη μεριά της η πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει και να εκσυγχρονίσει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες πιστοποίησης και αδειοδότησης των ιδιωτικών σχολών που «πιστοποιούν» επαγγελματίες της άσκησης κάθε μορφής, και να ενισχύσει τα τμήματα ελέγχου.

Συνετό θα ήταν για την παροχή συγκεκριμένης άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος στους απόφοιτους ιδιωτικών σχολών να ήταν υποχρεωτική η θητεία τους για εύλογο χρονικό διάστημα δίπλα από πτυχιούχους επαγγελματίες των ΤΕΦΑΑ ή ΣΕΦΑΑ με την αντίστοιχη ειδικότητα που σκοπεύουν να ασχοληθούν και βεβαίως να δίνουν εξετάσεις σε κρατικό φορέα που επιβλέπεται από το υπουργείο Παιδείας.

Προστατεύστε τον εαυτό σας!