Εμμηνόπαυση: Πως μπορεί να βοηθήσει η γυμναστική

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεταβατικές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Δεν είναι τίποτα άλλο από μια υπενθύμιση πως πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει είναι να παραμείνει δραστήρια.

Ακόμη και αν δεν γυμναζόσασταν πριν την εμμηνόπαυση, η άσκηση κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου προλαμβάνει την αύξηση βάρους, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, δυναμώνει τα οστά και ανεβάζει τη διάθεση σας!

Καθώς ξεκινά η εμμηνόπαυση τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται διαρκώς με αποτέλεσμα  το σώμα αρκετών γυναικών να μη μπορεί να ρυθμίσει την θερμοκρασία το ίδιο εύκολα και έτσι να εκδηλώνονται οι γνωστές σε όλους μας, εξάψεις.

Η ορμονοθεραπεία υποκατάστασης των οιστρογόνων και η λήψη αντικαταθλιπτικών μπορεί να βοηθήσουν, αλλά οι φαρμακευτικές θεραπείες έχουν παρενέργειες.

Σύμφωνα με μία μελέτη, η γυμναστική μέτριας εντάσεως στην εμμηνόπαυση μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να διαχειριστούν καλύτερα τις εξάψεις, να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση και να αισθανθούν καλύτερα.

Μάλιστα, η γυμναστική επιδρά τόσο έντονα που μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει φυσική εναλλακτική λύση στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Πως μπορεί όμως να βοηθήσει πραγματικά η γυμναστική;

Προλαμβάνει την αύξηση βάρους: Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης χάνουν μυϊκή μάζα και παίρνουν λίπος στην κοιλιά. Ακόμα και λίγη γυμναστική μπορεί να προλάβει αυτή την αύξηση λίπους.

Ενισχύει τα οστά: Η γυμναστική μπορεί να καθυστερήσει τη φθορά των οστών μετά την εμμηνόπαυση, μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης.

Καλύτερη διάθεση: Κατά τη διάρκεια της άσκησης απελευθερώνονται ορμόνες στον εγκέφαλο, οι οποίες ονομάζονται ενδορφίνες. Οι ορμόνες αυτές είναι ορμόνες “ευφορίας” και είναι η θετική αντίδραση του σώματος στο φορτίο της άσκησης. Σύμφωνα με έρευνες, η δράση αυτών των ορμονών μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ώρες.

Οι ασκήσεις της μεθόδου Pilates είναι ιδανικές για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, καθώς δυναμώνουν τα οστά και τους μυς τους και παράλληλα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους.

Αν πάλι προτιμάτε κάτι πιο έντονο και έχετε αντοχές, οι ερευνητές προτείνουν τις ασκήσεις με βάρη ή την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση.