Γυμναστική και μουσική πάνε μαζί

Προσπαθείς να βρεις τι είναι αυτό που θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις την προπόνηση σου; Έχεις παρατηρήσει ότι η καφεΐνη ή ένα pre-workout ρόφημα δεν βοηθάνε; Τότε ίσως πρέπει να αναζητήσεις την λύση σε πιο απλά πράγματα όπως η μουσική.

Η σωστή σωματική άσκηση στο γυμναστήριο, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την κατάλληλη μουσική.

Η μουσική κάνει τη διαφορά στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα της άσκησης. Με μια γρήγορη ματιά, θα το διαπιστώσεις και μόνος σου, αν παρατηρήσεις στο γυμναστήριο τους συναθλητές σου. Όσοι ακούνε με τα ακουστικά την αγαπημένη τους μουσική, δείχνουν πιο ζωηροί και ευδιάθετοι κατά τη διάρκεια της άσκησης ενώ παράλληλα φαίνεται πως κουράζονται και λιγότερο. Αντίθετα, όσοι δεν ακούνε μουσική, δείχνουν περισσότερο κουρασμένοι και αφηρημένοι ενώ συχνά τα παρατούν πιο εύκολα από τους υπόλοιπους.

Σίγουρα θα έχει τύχει και σε σένα να νιώσεις ότι μπορείς να κάνετε τουλάχιστον δύο με τρεις επαναλήψεις παραπάνω όταν ακούς την αγαπημένη σου μουσική! Δεν πρόκειται για σύμπτωση. Η κατάλληλη μουσική μπορεί να αυξήσει την ένταση της προπόνησις σου.

Πως σε βοηθάει όμως η μουσική;

  • Ενισχύει την προσπάθεια σου
  • Μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσεις τον ρυθμό σου
  • Η μουσική μπορεί να ανυψώσει τη διάθεσή σου

Τι μουσική να επιλέξω λοιπόν, για να αυξήσω την απόδοσή μου;

Το τέμπο των κομματιών θα πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στα 120 και 140 BPM (Beats per Minute). Η τιμή αυτή συνήθως αντιστοιχεί στα περισσότερα dance και ροκ τραγούδια, όπως επίσης και με τον μέσο όρο καρδιακών παλμών του ασκούμενου κατά την διάρκεια μιας μέτριας έντασης αερόβιας προπόνησης.

Πώς μπορώ όμως να υπολογίσω το BPM;

Στο Internet κυκλοφορούν δεκάδες προγράμματα τα οποία μπορούν να υπολογίσουν με αρκετή ακρίβεια τα BPM των mp3 σας.

Αν πάλι βαριέσαι αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν χιλιάδες έτοιμες playlists τόσο στο YouTube όσο και στο Spotify, ανάλογα με το είδος της άσκησης που θες να κάνεις.

Ακόμα κι όταν το σώμα σου φωνάζει “σταμάτα”, η μουσική έχει τη δύναμη να ανεβάσει τη διάθεσή σου και να σε κάνει να συνεχίσεις!