PILATES: τα είδη, οι ασκήσεις και τα οφέλη

Το pilates αποτελεί μια από τις πιο διάσημες μεθόδους άσκησης τις τελευταίες δεκαετίες κ όχι άδικα!

Η σταθεροποιηση, ο έλεγχος, η συγκέντρωση, η ροή της κίνησης, η αναπνοή και η ακρίβεια στην κίνηση είναι οι αρχές στις οποίες στηρίζεται η μέθοδος για την απόκτηση ευθυγραμμισμενης στάσης σώματος, αντοχής στην δύναμη, ελαστικότητας, μεγαλύτερης κινητικότητας και αυτογνωσίας.

Οι στόχοι του pilates είναι η σταθεροποιηση /στήριξη του κορμού και της σπονδυλικης στήλης που είναι το α και το ω για μια καλή φυσική κατάσταση και για την υγεία όλου του οργανισμού. Όταν η σπονδυλική στήλη ανακτήσει την ελαστικότητα της, βελτιώνεται και το νευρικό σύστημα γιατί ελευθερωνονται δεν πιέζονται τα νεύρα, τα οποία απολήγουν εκεί και δίνουν ένα πιο υγιές ερέθισμα σε όλα τα όργανα. Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι αναπνέουν πάρα πολύ επιφανειακά. Όταν βελτιώνεται η αναπνοή, βελτιώνεται και το κυκλοφορικο.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η μέθοδος pilates σημαίνει μυικος έλεγχος του σώματος. Να αποκτήσω με το πνεύμα μου μυϊκό έλεγχο πάνω στο σώμα μου δηλαδή συνειδητοτητα. Μέσω της επανάληψης των ασκήσεων, ο ασκουμενος συνειδητοποιει τι κάνει το σώμα του και το διορθώνει. Με τη μέθοδο pilates αποκτά κανείς αυτό που αποκαλείται σωματική αυτογνωσια.

Υπάρχουν 2 μέθοδοι Pilates: Η άσκηση στα μηχανήματα Pilates και η άσκηση στο έδαφος σε στρωμα.

Τι είναι τα μηχανήματα;

  • Απόλυτη εστίαση στον κάθε μυ: Ο Joseph Pilates, που υπέφερε στην παιδική του ηλικία από άσθμα και ραχίτιδα, ασχολήθηκε σε όλη τη ζωή του με την άσκηση, προσπαθώντας να δυναμώσει τον οργανισμό του. Από το μποξ και το body building, πέρασε στις πολεμικές τέχνες και τον διαλογισμό, το σκι και τις καταδύσεις, δοκίμασε γιόγκα και τάι τσι, ενώ για ένα διάστημα εργάστηκε ως ακροβάτης. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στο pilates  τα εμπνεύστηκε ενώ ήταν κρατούμενος κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πειραματιζόταν με τις σούστες των κρεβατιών των συγκρατουμένων του. Τα 5 βασικά μηχανήματα της μεθόδου (Cadillac, Reformer, Ladder Barrel, Wunda Chair, Spine Corrector) είναι σχεδιασμένα με απόλυτη λεπτομέρεια, προκειμένου να ευθυγραμμίζουν το σώμα, να μας παρέχουν σταθερότητα και συμμετρία σαν να είχαμε το χέρι ενός δασκάλου να μας βοηθάει και να μας διορθώνει. Υπάρχουν ιδιαίτερα ή ολιγομελή ομαδικά μαθήματα σε μηχανήματα. Τα γρήγορα αποτελέσματα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των μηχανημάτων pilates. Eνδυναμώνουν και μας ευθυγραμμίζουν με αποτέλεσμα να μπορούμε να δώσουμε έμφαση σε ένα μέρος του σώματός μας, ενώ ένα άλλο υποστηρίζεται από το μηχάνημα και παρόλο που συμμετέχει ολόκληρο το σώμα στην κίνηση, απομονώνοντας ένα μέρος του, τού επιτρέπουμε να ανοίξει και να ευθυγραμμιστεί. Έτσι, τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο άμεσα.
  • Focus σε πόνους
    Όσοι ταλαιπωρούνται από κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. αυχενικό, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου) ή έχουν μόλις αναρρώσει από έναν τραυματισμό ή μια επέμβαση, είναι προτιμότερο να στραφούν στα μηχανήματα, αφού χρειάζονται εξατομικευμένο πρόγραμμα.
  • Αίσθηση ομάδας ή ιδιαίτερο μάθημα;
    Στο πλαίσιο του pilates με μηχανήματα δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στη σχέση με τον εαυτό μας, στην εσωτερικότητά μας, εκπαιδευόμαστε στη σιωπή και στην αυτοπειθαρχία, γι’ αυτό και τα μηχανήματα είναι ιδανικά για όσους θέλουν να ακολουθούν τον προσωπικό τους ρυθμό. Αντίθετα, άνθρωποι που θέλουν να βρίσκονται υπό τη συνεχή καθοδήγηση του δασκάλου και αφομοιώνουν γρηγορότερα την πληροφορία μέσα από την ενέργεια της ομάδας, προτιμούν τα μαθήματα στο στρώμα.

Μάθημα σε στρώμα
Το pilates στο έδαφος ακολουθεί μια ανάλογη σειρά ασκήσεων με αυτή στα μηχανήματα, μόνο που εδώ χρησιμοποιούμε την αντίσταση του ίδιου μας του σώματος. Συχνά, χρησιμοποιούνται και περιφερειακά όργανα, όπως fitballs & miniballs, magic circles, foam rollers, λάστιχα και stones. Τα μαθήματα σε στρώμα γίνονται σε γκρουπ.

Αρχάριος ή προχωρημένος;
Ένας αρχάριος πρέπει να εισαχθεί στις βασικές αρχές του pilates ξεκινώντας ιδανικά με μαθήματα σε μηχανήματα. Στην περίπτωση που επιλέξουμε ομαδικά μαθήματα, θα πρέπει να μπούμε σε τμήμα αρχαρίων, έτσι ώστε να διδαχθούμε βασικές έννοιες, όπως η σωστή αναπνοή, η αίσθηση του περίνεου και ο συγχρονισμός των δύο. Ένας άνθρωπος που δεν έχει καλή σχέση με το σώμα του καλό είναι να ξεκινήσει με μηχανήματα και στη συνέχεια -αν θέλει- να περάσει στο στρώμα. Τα μηχανήματα αποτελούν ουσιαστικά σύμμαχό μας. Από την άλλη πλευρά, στο έδαφος είμαστε πιο ελεύθεροι και επομένως είναι δυσκολότερο π.χ. να μείνουμε ευθυγραμμισμένοι. Ωστόσο, άτομα που γνωρίζουν καλά το σώμα τους και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (π.χ. πόνο στη μέση) μπορούν να ξεκινήσουν με pilates σε στρώμα. Τελικός στόχος, άλλωστε, είναι να πραγματοποιήσουμε στο στρώμα τις πιο απαιτητικές ασκήσεις του mat που έχουμε δοκιμάσει στα μηχανήματα.

Στο fitness together, είμαστε κοντά σας να σας καθοδηγήσουμε και να σας συμβουλέψουμε για το είδος της άσκησης που είναι κατάλληλο για εσας.