Ποια είναι η καλύτερη αερόβια άσκηση;

Ποια είναι η καλύτερη αερόβια άσκηση; Παρακάτω αναλύουμε τα πλεονεκτήματα του διαδρόμου, του ποδηλάτου και του ελλειπτικού, έτσι ώστε να κάνουμε πιο εύκολη την απόφαση σας.

Διάδρομος

Το τρέξιμο είναι πιο κοντά στην ανθρώπινη φύση, πράγμα που κάνει τον διάδρομο την πιο προσιτή άσκηση. Πολλοί φοβούνται για τυχόν βλάβες στα γόνατα, λόγω κραδασμών. Η αλήθεια είναι πως αν ο διάδρομος είναι καλός, δεν τίθεται κανένα θέμα επιβάρυνσης των γονάτων. Επίσης, στην πραγματικότητα, ένα session στο διάδρομο είναι πιο ασφαλές από το να τρέχεις ή να περπατάς έξω, στην άσφαλτο. Επίσης, ο διάδρομος περιορίζει τις πιθανότητες ατυχήματος και περιορίζει τον βαθμό καταπόνησης των αρθρώσεων. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν επιστρέφετε από τραυματισμό.

Ο διάδρομος προσφέρει διάφορες επιλογές, όπως: ορισμός ταχύτητας και κλίσης, αυτόματα προγράμματα προπόνησης για διάφορους στόχους (καύση λίπους, βελτίωση αερόβιας ικανότητας).

Αν ξεκινάτε τώρα να κάνετε διάδρομο, αρχίστε με ένα σταθερό μοτίβο για 15-20 λεπτά. Όταν περάσουν δύο εβδομάδες ξεκινήστε τη διαλειμματική προπόνηση, αλλάζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ταχύτητα και κλίση. Με αυτό τον τρόπο μεγαλώνετε και μικρύνετε την ένταση του τρεξίματος, κάτι που βοηθάει πολύ στο να κάψετε πιο γρήγορα λίπος.

Ποδήλατο

Δεν έχει τη χάρη του κανονικού ποδηλάτου, όμως κάνει τρομερή δουλειά. Υπάρχουν δύο είδη ποδηλάτων: το καθιστό και το όρθιο. Το πρώτο αφορά άτομα που ίσως έχουν κάποια κινητικά προβλήματα. Η στάση του σώματος είναι τέτοια που δεν επιβαρύνει και κουράζει τόσο πολύ το σώμα.

Το όρθιο στατικό ποδήλατο γυμναστικής είναι ένα από τα πιο ασφαλή και εύκολα στη χρήση όργανα γυμναστικής – σου επιτρέπει ν’ ανεβάσεις αρκετά την ένταση της προπόνησης χωρίς να κινδυνεύεις να τραυματιστείς εύκολα. Για να έχει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, μπορείς να αυξήσεις την αντίσταση και να δοκιμάσεις να κάνεις ορθοπεταλιά για κάποια λεπτά.

Ελλειπτικό

Το πιο τρομακτικό ίσως από όλα τα αερόβια μηχανήματα. Μπορεί η κίνηση του να είναι ξένη στο μάτι, όμως δεν έχετε να φοβηθείτε απολύτως τίποτα. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του ελλειπτικού είναι η χρήση των χεριών για την κίνηση, πράγμα που ενεργοποιεί περισσότερο τον άνω κορμό από τα 2 προηγούμενα μηχανήματα.

Το ελλειπτικό, σας δίνει τη δυνατότητα να κουνάτε σε υψηλό ρυθμό τα χέρια ανεβάζοντας την ένταση. Μπορείτε, επίσης, με ασφάλεια να κουνήσετε προς τα πίσω τα πόδια, γυμνάζοντας πιο πολύ γλουτούς και οπίσθιους ραχιαίους.

Ποιο να διαλέξετε;

Το δεδομένο: Σε όλα τα μηχανήματα, αν εφαρμόσετε προγράμματα υψηλής έντασης, θα κάψετε αρκετές θερμίδες.

Το ζητούμενο: Η άσκηση να σας ευχαριστεί, ώστε να μην βαρεθείτε από την πρώτη εβδομάδα.