Γυμναστική και κάπνισμα: Συνδυάζονται;

Γυμναστική και κάπνισμα. Ένας περίεργος συνδυασμός που κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι συνδυασμός. Δύο δρόμοι αντίθετοι που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συναντηθούν.

Από τη μία η άσκηση μας προσφέρει υγεία και ευεξία και από την άλλη το τσιγάρο, πέρα από μία εφήμερη ευχαρίστηση, πάει κόντρα σε όλα αυτά που μας προσφέρει η άσκηση.

Στον καπνό του τσιγάρου περιέχονται διάφορες βλαβερές χημικές ουσίες, όπως η νικοτίνη, η πίσσα, καθώς και αέρια όπως το μονοξείδιο του άνθρακα (CO). Η νικοτίνη αυξάνει άμεσα την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή συχνότητα, προσθέτοντας ένα φόρτο στην καρδιά. Η καρδιά ενός καπνιστή που ασκείται, λοιπόν,  επιταχύνει τους ρυθμούς της προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις πρόσθετες απαιτήσεις της γυμναστικής.

Ακόμα, το CO είναι μια τοξική ουσία που, μετά την εισπνοή της, οδηγεί σε μειωμένη μεταφορά οξυγόνου στα μυϊκά κύτταρα και στους ιστούς γενικότερα. Έτσι, η περιορισμένη ροή αίματος-οξυγόνου στους μύες, εξαιτίας του τσιγάρου, έχει σαν αποτέλεσμα, την αυξημένη επιρρέπεια σε μυϊκούς τραυματισμούς και την παρεμπόδιση της μυϊκής ανάκαμψης μετά την άσκηση.

Ένα τσιγάρο πριν ή μετά την άσκηση:

  • Συνδέεται με προβληματική παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και αυξημένα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο, ζάλη, σύγχυση, κόπωση
  • Δυσχεραίνει τη δίοδο του οξυγόνου μέσω των αεραγωγών, δυσκολεύει την αναπνοή (βήχας, αίσθημα πνιγμού)

Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση προκαλεί μείωση της επιθυμίας για κάπνισμα ή για χρήση αλκοόλ, και άρα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως συμπληρωματική στρατηγική, μαζί με άλλα θεραπευτικά μοντέλα, στη διαδικασία απεξάρτησης από τις βλαβερές για τον οργανισμό αυτές συνήθειες

Τι πρέπει να προσέξετε αν είστε καπνιστής και θέλετε να ξεκινήσετε τη γυμναστική:

  • Ιατρικός έλεγχος πριν ενταχθείτε σε πρόγραμμα γυμναστικής
  • Διαλείμματα ανάμεσα στις ασκήσεις και μην ασκείστε πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα

Από τη στιγμή που επιλέξατε να ξεκινήσετε την άσκηση, έχετε κάνει το πρώτο βήμα προς τη βελτίωση της υγείας σας!