Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

16 Οκτωβρίου | Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Γράφει ο Βαμβάκης Αναστάσιος, Κλινικός – αθλητικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Με τον όρο διατροφή εννοούμε την παροχή θρεπτικών συστατικών και ενέργειας στον οργανισμό μας, τα οποία είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Είναι αναγκαία για τη διατήρηση του οργανισμού στη ζωή, την ανάπτυξη του, την αναπαραγωγή και την παραγωγή ενέργειας. Κάθε λαός έχει διαμορφώσει τη δική του διατροφή που επηρεάζεται από τις παραδόσεις του, τα έθιμα, τις θρησκευτικές δοξασίες, τις συνήθειες και τις συναισθηματικές καταστάσεις. Σήμερα η υιοθέτηση μοντέλων διατροφής όπως η Μεσογειακή, η Ασιατική, η φυτοφαγία, η δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, σε αλάτι και αυξημένη σε φυτική ίνα οριοθετούν καλύτερα το σκεπτικό των ατόμων ως μία έννοια υγιούς διατροφής.

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία τροφών ώστε να εξασφαλίσουμε την επάρκεια στην πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε. Όταν διαταραχθεί  αυτή η ισορροπία τότε αρχίζουν τα προβλήματα υγείας και ο ρόλος της διατροφής γίνεται όλο και πιο σημαντικός σήμερα, καθώς αναγνωρίζεται η προληπτική και θεραπευτική αξία της τροφής.

Οι διατροφικές μας συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ή στην αποφυγή εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία και διαφορές μορφές καρκίνου. Ένα μεγάλο πλήθος ασθενειών είναι διατροφοεξαρτώμενες.

Μια σωστή διατροφή πρέπει να αποτελείται από ζωικές και φυτικές τροφές και  χαρακτηρίζεται από ποιοτικές επιλογές τροφίμων, υγιεινό μαγείρεμα, σχεδιασμό γευμάτων στην διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με το ατομικό προφίλ, καθώς επίσης και ποσοτική κατανάλωση σε εκείνο το όριο που συντηρείται ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην ζωή ενός ατόμου είναι ορθή διατροφική συμπεριφορά μαζί με την απαραίτητη φυσική δραστηριότητα. Αυτή την φιλοσοφία ακολουθούμε και εφαρμόζουμε στο Fitness Together, καθώς πιστεύουμε ότι η άθληση μαζί με την υγιεινή διατροφή θωρακίζουν την υγεία του οργανισμού μακροχρόνια και χαρίζουν ευεξία και ποιότητα ζωής.