Τροφές που βοηθούν στη μυϊκή αποκατάσταση

Όλοι λίγο πολύ θα έρθουμε αντιμέτωποι μία φορά στη ζωή μας με κάποιο μυϊκό τραυματισμό. Εκτός από τις διάφορες θεραπείες και φαρμακευτικές αγωγές που μπορείτε να λάβετε, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας δίνοντας βάση στη διατροφή σας.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ακεραιότητας οστών, μυών, δέρματος και τενόντων. Επομένως, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι ένας καλός τρόπος να αναδομήσεις τον τραυματισμένο ιστό.

Που βρίσκουμε βιταμίνη C;

Σε εσπεριδοειδή, χρωματιστές πιπεριές, σκούρα πράσινα λαχανικά, ακτινίδιο, μπρόκολο, μούρα, ντομάτες, μάνγκο και παπάγια.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο συστατικό ενζύμων και πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων όσων απαιτούνται για την επούλωση πληγών, την αναδόμηση και την αύξηση των ιστών.

Που βρίσκουμε ψευδάργυρο;

Από το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν τους συνδέσμους στο να παραμείνουν εύκαμπτοι και ευλύγιστοι ενώ μειώνουν την πιθανότητα φλεγμονής και προστατεύουν τους χόνδρους.

Που βρίσκουμε Ω-3 λιπαρά οξέα;

Από ψάρια, καρύδια, λιναρόσπορο, αμύγδαλα, σπόρους chia κ.ά

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην επούλωση και την μυϊκή αποκατάσταση και βοηθούν στο να μην πάρουμε κιλά όσο θα παραμείνουμε στο κρεβάτι για ανάρρωση.

Που βρίσκουμε φυτικές ίνες;

Σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης.

Βιταμίνη D και ασβέστιο

Οι κακώσεις σε κόκαλα και τα κατάγματα κόπωσης δεν αποτελούν συχνό φαινόμενο σε αθλήματα όπως το τρέξιμο είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Το ασβέστιο συμμετέχει στη μυϊκή συστολή και τη μεταγωγή νευρικών σημάτων, οπότε είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση μετά από τραυματισμό. Η βιταμίνη D, απ’ την άλλη, διασφαλίζει την απορρόφηση του ασβεστίου

Που βρίσκουμε βιταμίνη D και ασβέστιο;

Σε γαλακτοκομικά, φυλλώδη λαχανικά, σαρδέλες, μπρόκολο, αμύγδαλα